matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Ruda:
Proszę o sprawdzenie Wysokość trapezu ABCD jest dwa razy dłuższa od różnicy długości jego podstaw. Tangens kąta α jest równy ? 2h = b − a 2h = a + x − a 2h = x /: 2
x
h =
2
h
tg α =
x
x
tg α =
: x
2
x
1
tg α =
*
2
x
1
tg α =
2
11 lis 15:01
gość:
Dobrze
11 lis 15:03
Ruda:
dziękuje
11 lis 15:06