Proszę o pomoc
świetlikowa : hello.! Widzę, że dobrze sobie radzicie z matmy, ja niestety nigdy nie miałam głowy do tego.
Potrzebuje pomocy! Nie mam niestety czasu na korki a egzaminy w szkole tuż tuż. Miała bym
ogromną prośbę. Rozwiążcie mi kilka zadań jakie sor dał na dopuszczenie do egzaminu. Zapewne
są dla was bardzo łatwe a ja jak wspomniałam nie mam do tego głowy ani czasu. Oto te zadania:
75 x 72 − 6 x 76
A) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
74
| | 5 | | 2 | | 5 | |
C) (( |
| )3 : ( |
| )2) x ( |
| )−4 |
| | 2 | | 5 | | 2 | |
| | 3 | | 5 | |
D) U{25} −2 {5}−4 − ( |
| )−6 x ( |
| )−7 |
| | 5 | | 3 | |
E) 102400000000:0,64
x − mnożenie
nie wszędzie udało mi się podnieść do potęgi. w przykładzie B jest podnoszenie do potęgi
minusowej, w przykł. C ostatnim nawiasie jest potęga minusowa, w przykł. D wszędzie
podnoszone do potęgi minusowej. przykład powinien wyglądać 25 do potęgi −2 przez 5 do potęgi
−4 (pierwiastek)
Działania na zbiorach
1)dane są zbiory
A={4,9,10,3,1,2}
B={1,2,3,6,7,8}
C={1,2,5,6}
Wyznacz:
n − w ten sposób oznaczam znak iloczynu zbiorów
v − w ten sposób oznaczam znak sumy zbiorów
A= A v B, A v C, B v C, A \ C
B= A n B, A v (B n C), A \ (B n C)
C= (A v B) \ C, A \ (B v C), C \ A
2) Wyznacz: A v B, A n B, A \ B, B \ A
a) A= (−3:0) B= (−1,4)
A = ( −00;2> B= <0,2)
Będę wdzięczna za rozwiązania. Pozdrawiam!
9 lis 21:35
kylo1303: suma to raczej u nie v. Jesli chcialas dac potege np do (−1) to po trzeba dac nawias {},np
2−2+x. To tak na przyszlosc.
9 lis 21:38
b.: > a ja jak wspomniałam nie mam do tego głowy ani czasu
Czyli po prostu nie powinnaś zostać dopuszczona do egzaminu.
Proszę pomagających o nie rozwiązywanie powyższych zadań.
9 lis 21:42
świetlikowa : tak na przyszłość może jak byś miał/a zajmować się domem i dzieckiem to też byś nie miała głowy
ani czasu. widocznie mało wiesz o tym jak wygląda dorosłe życie. bo wątpię, że dała byś radę
podzielić dom rodzinę i szkołę, tym bardziej jak dziecko jest małe. więc przestań chrzanić
takie kocopoły i lepiej się w ogóle nie wypowiadaj. a z tego serwisu wcześniej nie korzystałam
i pisałam post szybko więc nie zastanaiałam się czy suma to v czy u. starałam się opisać
wszystko w miarę jasno.
9 lis 22:12
Łukasz: Z chęcią bym pomógł lecz nie zamierzam rozszyfrowywać prawidłowego zapisu zadań, koleżanka
mogła by się przyłożyć chociaż do poprawnego zapisu zadań. Pozdrawiam
9 lis 22:18
świetlikowa : z chęcią bym się przyłożyła .. ale ciężko mi się obsługiwać tym forum, bo jak wyżej pisałam nie
korzystałam z niego wcześniej. Widzę, że nie można tu liczyć na pomoc.. no cóż.. wydawało mi
się, że wszystko jest dość jasno opisane i nie będzie z tym większego problemu.
9 lis 22:20
WC:
00 .... tak kiedyś oznaczano miejski szalet
9 lis 22:26
Jolanta: Postaram sie pomóc ale musisz wspóldziałac
9 lis 22:32
świetlikowa : chętnie. i tak korzystam miarę możliwości często z komputera bo mam jeszcze dużo innych prac i
nie nadążam, a że to szkoła zaoczna to wiadomo tam trzeba się napracować. Matematyka zawsze
sprawiała mi trudności więc nie z lenistwa proszę o pomoc.
9 lis 22:34
kylo1303: | | 26 | | 102 | |
210*108: |
| =210*108* |
| =1010*24=160000000000 |
| | 102 | | 26 | |
9 lis 22:36
Jolanta: | | 4 | | 5 | | 1 | | 53 | | 1 | |
104*( |
| )−3*(55)−1=104*( |
| )3* |
| =104* |
| * |
| = |
| | 5 | | 4 | | 55 | | 43 | | 53*52 | |
9 lis 22:40
kylo1303: Od razu rozlozylem sobie na czynniki (nie do konca, tak zeby bylo widocznie co mozna wylaczyc
przed nawias)
| | (3*25*36*2)(6*19*2) | | 12*(18*25−19) | | 6*(450−19) | | 6*431 | |
A) |
| = |
| = |
| = |
| (tu bym |
| | 2*37 | | 2*37 | | 37 | | 37 | |
uzyl kalkulatora)
9 lis 22:40
kylo1303: I tak jeszcze pare wskazowek: Jesli masz potege minusowa, to przepisujac przyklad moglas sie
jej pozbyc i zapisac odwrotnosc, np (12)−2= 22
Mnozenie zapisuje sie * (shift+8). przyklady B C i D sa troche niejasno zapisane, jak poprawisz
to pomoge (albo uprzedzi mnie Jolanta)
9 lis 22:43
Jolanta: po lewej stronie znajdz napis liczby i wyrażenia .Kliknij w to w 7 linijce od góry będzie
napis wzory na potęgowanie i pierwiastkowanie . kliknij i zobacz jakimi wzorami trzeba się
posłuzyc ,zeby zrobić zadania
9 lis 22:44
świetlikowa : starałam się robić ten przykład E według notatek z zajęć i sor jakoś inaczej nam to obliczał..
obliczałam to według tego co nam dyktował i wyszło mi tak:
1024 * 108 :6,4 * 10(−1) = 160 * 108−(−1) = 160 * 109
9 lis 22:46
świetlikowa : zaraz postaram się napisać to jakoś sensownie żeby dało się to zrozumieć. Dzięki bardzo za
pomoc!
9 lis 22:48
kylo1303: Działania na zbiorach
1)dane są zbiory
A={4,9,10,3,1,2}
B={1,2,3,6,7,8}
C={1,2,5,6}
A= A v B, A v C, B v C, A \ C
B= A n B, A v (B n C), A \ (B n C)
C= (A v B) \ C, A \ (B v C), C \ A
A))
AvB={1,2,3,4,6,7,8,9,10}
AvC={1,2,3,4,5,6,9,10}
BvC={1,2,3,5,6,7,8}
A\C={3,4,9,10}
B))
AnB={1,2,3}
BnC={1,2,6}
Av(BnC)={1,2,3,4,6,9,10}
A\(BnC)={3,4,9,10}
9 lis 22:49
kylo1303: 160 * 109=16*10*109=16*1010 → wynik ten sam.
9 lis 22:50
kylo1303: 16*1010 **
9 lis 22:51
Jolanta: A rozumiesz skąd sie wziął taki zapis?
9 lis 22:52
kylo1303: A={4,9,10,3,1,2}
B={1,2,3,6,7,8}
C={1,2,5,6}
C= (A v B) \ C, A \ (B v C), C \ A
AvB={1,2,3,4,6,7,8,9,10}
(A v B) \ C={3,4,7,8,9,10}
BvC={1,2,3,5,6,7,8}
A \ (B v C)={4,9,10}
C \ A={5,6}
Dodam tylko ze dzialania na zbiorach sa proste, ale tak piszac na komputerze mozna sie latwo
pomylic (wpisac to co nie potrzebne i odwrotnie). Tak wiec dobrze jakbys zerknela jeszcze na
to.
9 lis 22:54
kylo1303: 1024 * 108 :6,4 * 10−1 = 160 * 108−(−1) = 160 * 109
Tutaj wykladowca (czy ktos tam) podzielil 1024 przez 6,4 oraz 108 przez 10−1. Moim zdaniem
jest to mniej przejrzysty sposob, podzielenie 1024 przez 6,4 moze sprawiac problem, ale oba
zapisy sa poprawne.
9 lis 22:56
Jolanta: u czyli suma dodajesz zbiór do zbioru
jeżeli są liczby takie same w obydwu to piszesz tylko raz
An B iloczyn czesc wspólna wypisujesz tylko te liczby które wystepuja w obydwu zbiorach
A\B wypisujesz te liczby ze zioru A których nie ma w B
9 lis 22:57
kylo1303: 2) Wyznacz: A v B, A n B, A \ B, B \ A
a) A= (−3:0) B= (−1,4)
A = ( −00;2> B= <0,2)
AvB=(−3,4)
AnB=(−1,0)
A\B=(−3,−1>
B\A=<0,4)
9 lis 23:00
Jolanta: c)
| 53 | | 52 | | 24 | | 55 | | 24 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| =spróbuj |
| 23 | | 22 | | 54 | | 25 | | 54 | |
9 lis 23:02
świetlikowa : kylo te działanie sama rozwiązywałam ale według tego jak on nam tłumaczył. ważne, że wynik
wyszedł mi dobry. akurat na tych zajęciach ze zbiorami nie mogło mnie być i kompletnie nic nie
wiem. a niestety mam taką grupę, że nie ma od kogo wziąć notatek.. starałam się zrobić też A i
wyszło mi 7
9 − 6
ale to już liczyłam po swojemu więc na pewno nie jest dobrze

.
9 lis 23:03
Jolanta: wyzej napisałam Ci jak to jest ze zbiorami
9 lis 23:05
świetlikowa : A) 7
5 * 7
2 − 6 * 7
6 U{7
4}
| | 5 | | 2 | | 5 | |
C) (( |
| )3:( |
| )2)*( |
| )−4 |
| | 2 | | 5 | | 2 | |
oczywiscie potęgi nie wyszły jak trzeba ale chyba lepiej niż było
9 lis 23:09
kylo1303: duzo lepiej, w ogole ten przyklad A to calkiem co innego. Dziwilem sie ze troche nie pasuje do
pozostalych bo nie ma poteg. Ide cos zjem i potem postaram sie pomoc.
9 lis 23:10
Jolanta: b) i c ) robiłam dalej moze spróbujesz powiedzmy b) wiesz co dalej ?
9 lis 23:11
świetlikowa : ojjj D będzie inaczej ja już tu usypiam i ledwo widzę na oczy
| | 25 −2 | | 3 | | 5 | |
D) |
| − |
| −6 * |
| −7 |
| | 5 −4 | | 5 | | 3 | |
9 lis 23:13
Jolanta: to póżniej spróbuj b dokończyc
9 lis 23:15
Jolanta: o godz 22.40
9 lis 23:17
świetlikowa : staram sie go robic zerkam na przykłady jakie mam ale watpie ze bedzie dobrze. zaraz skoncze i
ysle
9 lis 23:21
kylo1303: | | 79−6*76 | | 76*(73−6) | |
A) |
| = |
| =72*(73−6)=49*(343−6)=49*337 (i tu tez kalkulator w |
| | 74 | | 74 | |
dlon)
9 lis 23:21
kylo1303: ojojoj, zle jest, tam jest oczywiscie 79, zaraz poprawie (zmeczenie sie udziela)
9 lis 23:21
kylo1303: 77 zamiast 79 **
9 lis 23:22
kylo1303: (77−6*76)/74=[76(7−6)]/74=72*1=72=49
9 lis 23:23
Jolanta: | 104 | |
| trzeba znac wzory napisałąm ci gdzie sa |
| 43*52 | |
10 rozłoż na 2*5
wzór a
n *b
n=(a*b)
n
9 lis 23:25
świetlikowa : nie udało mi się skończyć tego B bo już na prawdę nie dam rady oczopląsu dostaję i tyłek
przystał mi do fotela

. zrobiłam część wyślę ją za chwilę, ale na bank jest źle

.
9 lis 23:26
Jolanta: popatrz co napisałam o 23.25
9 lis 23:27
kylo1303:
Jolanto− Wydaje mi sie ze autorka tego tematu nie chce sie nauczyc, tylko zalezy jej zeby
to miec. Nie wiem jak w przyszlosci chce zdac egzaminy, ale to juz inna sprawa. Jesli sie myle
to prosze mnie wyprowadzic z bledu.
| 24*54 | | 52 | |
| = |
| =25/4=6,25 |
| 26*52 | | 22 | |
9 lis 23:29
świetlikowa : 104 * {5}{4}3(5−6)=104*{5}{4}3*{1}{5}−6=104*{5}{43}*{5−6}{1}=104*{
5}{43}({5−6}{1−6}=104*5−6}{43*16}
9 lis 23:35
świetlikowa : jejuuu coz ja piszę. porażka. wiecie co. będę tu jutro od rana nawet nie spisywałam tego co
pisaliście... poważnie odlatuje już.. jak by mi nie zależało to by mnie tu w ogóle nie było
tylko bym sobie to olała. a tłumaczyłam, że ja z matematyki zawsze byłam butem. nawet w
gimnazjum mnie oblali z matmy. więc na prawde staram się ale ze stali nie jestem i odlatuje.
jutro będę na pewno żeby spisać a i postaram się rozwiązać z waszą pomocą troche zadań. nie ma
komu mi pomóc w nauce ani tego wytłumaczyć więc nie jest to dla mnie tak proste jak dla Was.
Serdecznie Wam dziękuję. dobrej nocy.
9 lis 23:38
kylo1303: Musisz jeszcze troche popracowac nad zapisem. To forum jest bardzo pomocne, ale trzeba tez dac
troche od siebie. Jesli bedziesz chciec to ludzie ci pomoga. Ja na dzisiaj koncze, dobranoc.
9 lis 23:38
Jolanta: potega −6 zle ( 55)−1=5−5*1=5−5
9 lis 23:39
Jolanta: dobrze ale najpierw wejdz po lewej stronie(pisałam dokładnie gdzie) i zobacz wzory najlepiej
przepisz sobie
9 lis 23:40
świetlikowa : pozwolę sobie dopisać, że tak całkiem szczerze to nie czytałam tych waszych rozwiązań tylko
siedziałam nad tymi przykładami i starałam się je rozwiązywać na przykładach tych co mam. no
nie jest to dla mnie proste i dużo czasu mi to zajmuje...nie musicie mi wierzyć, ale nie mam
nawyku okłamywania. jeszcze raz dziękuję i dobrej nocy
9 lis 23:40
Jolanta: Zagladne tu jutro ale nie siedz nad zadaniami tylko postaraj sie robic co napisze ok ?
9 lis 23:43
świetlikowa : | | 1 | | 1 | | 1 | |
a ja mam w notatkach np. ( |
| 3))−3 = |
| 3*(−3)= |
| −9 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 lis 23:44
świetlikowa : dobrze tylko ja nie dam rady robić tak że podacie mi ciąg cyferek i ja mam siedzieć nad tym.
jednak potrzebuję większej uwagi żebym to zrozumiała i rozwiązała.
9 lis 23:45
b.: @kylo1303:
przecież autorka od razu napisała, że nie chce się nauczyć −− ,,Rozwiążcie mi kilka zadań (...)
[ja] nie mam do tego głowy ani czasu''
@świetlikowa:
> Rozwiążcie mi kilka zadań jakie sor dał na dopuszczenie do egzaminu.
(...)
> tak na przyszłość może jak byś miał/a zajmować się domem i dzieckiem to też byś nie miała
> głowy ani czasu. widocznie mało wiesz o tym jak wygląda dorosłe życie. bo wątpię, że dała
> byś radę podzielić dom rodzinę i szkołę, tym bardziej jak dziecko jest małe
Tak się składa, że trochę wiem, ale to nawet nie jest specjalnie ważne.
Dla mnie sprawa jest prosta: dostałaś zadania do rozwiązania, jak je rozwiążesz, zostaniesz
dopuszczona do egzaminu, jak nie to nie. Co tu ma dziecko do rzeczy? Czy uważasz, że jak się
ma małe dziecko, to już można oszukiwać i przedstawiać nie swoje rozwiązania?
Co innego, gdybyś próbowała rozwiązać je sama, ale nie, Ty chcesz gotowce.
Rozumując w ten sposób można by też uznać, że jak się ma małe dziecko, dom na głowie i nie ma
się czasu na naukę, to można sobie kupić dyplom ukończenia szkoły −− no bo przecież do
skończenia szkoły w zwykły sposób nie ma się ani czasu ani głowy.
9 lis 23:51
Jolanta: | | 1 | |
jeżeli masz wykładnik ujemny to ułamek odwracasz ( |
| )−9=29 |
| | 2 | |
9 lis 23:52
10 lis 00:02
10 lis 00:02
10 lis 00:03
świetlikowa : jak bys czytał co pisałam to starałam się sama rozwiązać te zadania i również jak byś czytał to
byś wiedział, że nigdy nie byłam z matmy dobra i mi to nie idzie. być może źle się wyraziłam
albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem. nie każdy jest utalentowany poprosiłam o pomoc nie
musiałeś tego robić i łaski mi nie robiłeś. być może Tobie w życiu wszystko łatwo przychodzi
ja muszę do wszystkiego dojść sama i nie zależy mi do dojścia do egzaminów bo to jest pestka
chodzi o to żeby je zdać i przy egzaminach już mi nie pomożecie więc chyba powinno być to
logiczne że chce chociaż trochę zrozumieć tą matematykę bo na egzaminie będę zdana sama na
siebie. nie zarywała bym nocek gdyby zależało mi tylko i wyłącznie na rozwiązaniu tych
działań. i to że mi one nie wychodzą to nie znaczy że mi nie zależy tylko zwyczajnie nie
potrafie. matematyka nigdy nie była moją mocną stroną i z resztą nie będzie.
10 lis 07:12
świetlikowa : o widzisz Jola (jeżeli można

a tego, że trzeba odwrócić już nam nie powiedział. Mój sor od
matmy jest młody max 2 lata po studiach i ciężko z nim się uczyć bo sam często robi błędy i
poprawia nie koniecznie dobrze tłumaczy i często słuchacze na zajęciach go poprawiają więc być
może się zagmatwał i źle nam podał.
10 lis 07:18
świetlikowa : dobra a jak bym np miała coś takiego (uwaga wymyślam przykład więc nie wiem czy będzie on miał
sens ) : 104 U({56}{43}*{1}{16} to jak ja mam to zrobić poważnie ja kompletnie nie
rozumiem matematyki.. aż wstyd ale jak się kiedyś machnęło na to ręką to teraz są takie skutki
10 lis 07:24
świetlikowa : ojjj. znowu mi nie idzie. jeszcze troche i załapie wprawę w obsłudze forum.
10 lis 07:26
świetlikowa : ETA: Super! Dzięki bardzo za linki na pewno mi się przydadzą bo są tam podstawy a od tego
powinnam zaczynać
10 lis 07:27
świetlikowa : | | 1 | | a | | b | |
czyli do tego przykładu ( |
| )−3) powinnam skorzystać z wzoru ( |
| )−x=( |
| )x |
| | 2 | | b | | a | |
10 lis 07:35
świetlikowa : uu jak mam wzory to wszystko prościej idzie. zaraz je sobie spiszę wszystkie i postaram się
robić te przykłady które mi wczoraj kazaliście. oczywiście jeśli będzie źle to powiedzcie mi
którym miejscu i dlaczego żebym mogła zrozumieć co źle zrobiłam.
10 lis 07:42
świetlikowa : np ze zbiorów nie czaje tego A n B. A={1,3} B={3,5} A n B={3} i dlaczego jest tam 3?
10 lis 08:21
świetlikowa : aaa już doszłam bo to ma być część wspólna czyli w A jest 3 i w B jest 3
10 lis 08:23
Aga: Wyjaśnię Ci jak się tworzy sumę , iloczyn ( czyli część wspólną) i różnicę zbiorów skończonych.
A={4, 9, 10, 3, 1, 2}
− − −
B={1, 2, 3, 6, 7, 8}
− − −
Najpierw podkreśl liczby, które występują w A i w B.
Suma ∪− taki znaczek ,bo w wyrazie suma jest litera u.
Ze zbioru A wypisujesz wszystkie i dopisujesz ze zbioru B tylko niepodkreślone.
A∪B={4,9,10,3,1,2,6,7,8}
Iloczyn A∩B={1,2,3}
Patrzysz na jeden zbiór i wypisujesz z niego tylko to co jest podkreślone.
Różnica A−B. Patrzysz na pierwszy zbiór, czyli na A i wypisujesz z niego liczby niepodkreślone.
A−B={4,9,10}
B−A,z B wypisujesz niepodkreślone.
B−A={6,7,8}
10 lis 08:32
świetlikowa : Jolu dałaś mi taki przykład
| 53 | | 52 | | 24 | | 55 | | 24 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| |
| 23 | | 22 | | 54 | | 25 | | 54 | |
i z tych wzorów co były na tej stronie najbardziej do tego przykładu pasuje wzór :
a Ty dodałaś potęgi a ze wzoru wynika, że trzeba odjąć. więc albo zły wzór dobrałam albo się
mylę
10 lis 08:35
Aga: Mnożysz licznik * licznik, a mianownik * mianownik, czyli zapisujesz na jednej kresce.
Teraz patrzysz na licznik
53*52*24=53+2* 24
pod kreską podobnie,najpierw korzystasz ze wzoru ax*ay=ax+y
10 lis 08:43
świetlikowa : no tak umknął mi gdzieś ten wzór. no dobra ale jak mam taki przykład jak napisałam i tak jak w
tym momencie użyje złego wzoru to już źle zrobie działanie.. skąd mam wiedzieć jaki wzór
dobrać.. tak jak w tej sytuacji czy ten z + czy −
10 lis 08:52
świetlikowa : czy w dobieraniu wzorów tez liczy się kolejność =, − , * , / ?
10 lis 08:53
Aga: jak masz znak* to z +
jak masz kreskę ułamkową to −
Gdy nie ma nawiasów to kolejność jest następująca:
potęgowanie lub pierwiastkowanie
mnożenie lub dzielenie
dodawanie lub odejmowanie
Gdy jest np tylko dodawanie i odejmowanie to można po kolei od lewej do prawej.
10 lis 09:04
świetlikowa : i teraz jak mam tak:
| 53 | | 52 | | 24 | | 55 | | 24 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 23 | | 22 | | 54 | | 25 | | 54 | |
| | 55 | | 54 | |
to albo mogę skrócić potęgi albo zamienić sobie tak żeby było |
| 8 |
| tylko |
| | 23 | | 24 | |
wtedy przy zamianie potęga chyba będzie ujemna. i wtedy nie wiem czy mam to skracać czy robić
ujemne potęgi bo jeśli ujemne to by mi wyszło coś takiego:
| | 55*(−4) | | 5−20 | |
|
| = |
| |
| | 23(−4) | | 2−12 | |
10 lis 09:09
świetlikowa : tam zamiast 8 miało być *
10 lis 09:09
świetlikowa : | | 5 | | 2 | |
po skróceniu potęg wychodzi mi |
| * |
| |
| | 2 | | 5 | |
10 lis 09:10
Aga: Nie możesz tak zrobić, ale w linijce możesz zamienić kolejność przy mnożeniu
| | 55 | | 24 | | 1 | | 5 | |
== |
| * |
| =55−4*24−5=5*2−1=5* |
| = |
| |
| | 54 | | 25 | | 2 | | 2 | |
10 lis 09:22
świetlikowa : | 5 | | 1 | |
| moge tez zapisac jako 2 |
| ? dobra już sie połapałam w miarę. dzięki za pomoc |
| 2 | | 2 | |
10 lis 09:40
świetlikowa : a w tych zbiorach to zawsze i w A i w B musi być po tyle samo cyfer?
10 lis 09:43
Jolanta: jestem już
10 lis 09:48
Jolanta: To co pisałam to był przykład c)
10 lis 09:51
świetlikowa : o super. Tu się dołączyła koleżanka i mi tłumaczyła sporo dzisiaj. nawet załapałam. nie
| | 1 | |
wszystko ale powolutku coś tam mi świta. a no faktycznie czyli wynik do tego C będzie 2 |
| |
| | 2 | |
? tak?
10 lis 09:52
świetlikowa : mam jeszcze zadanko z funkcji ale to na końcu jak wam się zechce narazie muszę to załapać. to
teraz zrobimy tak. bo ja nie spisywałam jeszcze tego co tam wczoraj rozwiązywaliście. to ja
postaram się to napisać bez patrzenia na Wasze odpowiedzi i jeśli coś będzie nie tak, a na
pewno będzie to mi wytłumaczycie co ok? to ja się biorę do roboty i po jednym przykładzie
będziemy szły.
10 lis 09:55
Jolanta: tak
10 lis 09:57
Jolanta: to może przykłąd d dokończysz
10 lis 09:59
świetlikowa : dobra w A zrobiłam tak: (piszę dalszy ciąg działania) {7
13}−6 {7
4} = 7
13−4 −6= 7
9 −6
tam po −6 poinno być te 7
4 na dole ale coś mi nie wychodzi zrobienie tego wstawiam te U ale
nie działa
10 lis 10:10
Jolanta: poczekaj
10 lis 10:14
Jolanta: | | 76 | |
75*72−6* |
| tak ma być ? |
| | 74 | |
10 lis 10:15
10 lis 10:17
Jolanta: Proszę cię nie pisz na razie tylko popatrz
10 lis 10:18
Jolanta: jak wyglada zadanie prawidłowo napisane 1 wersja czy 2
10 lis 10:19
świetlikowa : druga wersja.
10 lis 10:20
Aga: najpierw oblicz
7
5*7
2 =
i
10 lis 10:20
świetlikowa : sorki ale nie zawsze udaje mi sie dobrze napisac jeszcze sie ucze obsługi
10 lis 10:23
Jolanta: 75*72=
10 lis 10:24
świetlikowa : no to będzie tak 7
5*7
2 = 7
7
10 lis 10:25
świetlikowa : dobrze czy źle?
10 lis 10:26
Jolanta: | | 77−6*76 | |
dobrze masz w |
| możesz albo rozbić na dwa ułamki albo wyciagnąć w liczniku |
| | 74 | |
7
6 przed nawias
10 lis 10:27
Jolanta: 77=76*7 tak?
10 lis 10:28
świetlikowa : czyli co mam robić? tak najprościej jak się tylko da .
10 lis 10:29
Jolanta: odpowiedz na pytanie wyzej naprawde umiem tłumaczyc tylko mi zaufaj
10 lis 10:30
świetlikowa : a czemu razy 7? skąd ta 7 bo tam wszystkie z potęgami są. ja nie wiem pusta jestem..
10 lis 10:30
świetlikowa : staram się .. ale oporna jestem na wiedzę z matematyki. a na prawdę staram się to zrozumieć

.
10 lis 10:31
Jolanta: 71=7
76*7=76+1=77 wynika to ze wzorów
10 lis 10:32
Jolanta: jasne ?
10 lis 10:32
świetlikowa : czyli nie można by zrobić tego tak?
7
7=7
6*7
4 −6? ale chyba jak bym chciała pozbyć się ułamka to coś z tym 7
4 bym musiała
zrobić. ale tak się pewnie nie da. wymyślam swoje prawa w matematyce
10 lis 10:33
świetlikowa : faktycznie. jasne jasne . tylko że po co tak jakoś na około

. chyba, że tak trzeba i nie
jest to na około
10 lis 10:35
Jolanta: 76*74=713 i od tego nie mozesz odjać 6
10 lis 10:36
Jolanta: uwierz mi będzie najszybciej jeżeli mnie posłuchasz
10 lis 10:36
Jolanta: wróc na godz 10.27 albo przed nawias 76 albo rozbijamy na dwa ułamki
10 lis 10:38
10 lis 10:40
Jolanta: | | 76 | |
7−6=1 czyli = |
| =72=49 |
| | 74 | |
10 lis 10:41
Jolanta: Tak było najprosciej
| 77−6*76 | | 77 | | 6*76 | |
| = |
| − |
| =73−6*72=72(7−6)=72=49 |
| 74 | | 74 | | 74 | |
tak tez mozna ale na okrągło
inaczej nie mozna
10 lis 10:45
Jolanta: odezwij sie
10 lis 10:46
świetlikowa : poczekaj chwile muszę dziecko uspać zaraz będę
10 lis 10:50
świetlikowa : dobra a dlaczego tam jest 77{74} − a nie razy?
10 lis 10:59
Jolanta: | | 4 | | 53 | | 53 | | 1 | |
b) 104*( |
| )−3*(55)−1=104* |
| *5−5=104* |
| * |
| = |
| | 5 | | 43 | | 43 | | 53 | |
zgadza sie ?
co mozna skrócic
10 lis 10:59
świetlikowa : i dlaczego w nawiasie jest 7? bez zadnej potęgi.? oderwałam się na chwilę i teraz ciężko mi się
znowu skupić .. sory za ilość zapewne bezsensownych pytań
10 lis 11:01
Jolanta: 74 było w mianowniku
10 lis 11:01
Jolanta: 77=76* dokoncz
10 lis 11:01
świetlikowa : a w B czemu jest 5−5? a później 53?
10 lis 11:03
świetlikowa : no 77 = 76*7
10 lis 11:03
Jolanta: wróc do zadania a odpowiedz
77=76* ile?
10 lis 11:04
Jolanta: 77−6*76 odjac nie mozna =76*7−6*76=
10 lis 11:05
świetlikowa : 7
6*7−6*7
6= no a 7
6 nie można skrócić? i było by tylko 7−6?
10 lis 11:08
Jolanta: 76 przed nawias zostae jdo nawiasu 7 i −6
76*7−6*76= 76*(7−6)=76*1=76
10 lis 11:08
Jolanta: nie mozna skrócic
zobacz na mniejszych liczbach
24−3*24=spróbuj tak jak myslisz
10 lis 11:09
Jolanta: miało być 24*2−3*24
10 lis 11:10
świetlikowa : no to tak 24(2−3)*24 = 24*(−1)*24
10 lis 11:12
świetlikowa : i będzie 24 * (−1) *1 tak ?
10 lis 11:13
Jolanta: tylko raz 24 przed nawiasem
spróbuj wyciagnac przed nawias 6x+9=
10 lis 11:16
Jolanta: 6 dzieli sie przez 2 i 3 a 9 dzieli sie przez 3 czyli mają wspólne 3 daj 3 przed nawias
10 lis 11:19
świetlikowa : nie mam pojęcia daaawno temu to już miałam nie pamiętam. poważnie
10 lis 11:21
Jolanta: 6x+9=2*3*x+3*3= 3(spróbuj
10 lis 11:22
Jolanta: było 2*3*x zabrałam 3 zostało 2x
było 3*3 zabrałam 3 zostało 3
10 lis 11:25
Jolanta: jestes ?
10 lis 11:26
świetlikowa : sory jestem jestem
10 lis 11:29
Jolanta:
6x+9=3(2x+3)
wymnóz to 2x(2−5x)=
10 lis 11:32
świetlikowa : wyszło mi 5x = 3 mam pisac działanie
10 lis 11:34
Jolanta: Zle wyszło napisz ,żebym wiedziała jak myslisz,gdzie bład robisz
10 lis 11:34
świetlikowa : 6x+9=2*3*x+3*3=3
6x+9= (2*3+3*3)*x=3
6x−x=2*3+3*3−9=3
5x=6+9−9−3
5x=6−3
5x=3
brednie jakies ale w miedzyczasie jak to pisałam rozmawiałam przez telefon wiec wyszło jak
wyszło

. ja tu chyba cos pochrzaniłam z wyrażeniami algebraicznymi
10 lis 11:39
świetlikowa : miesza mi się już to wszystko
10 lis 11:41
Jolanta: Jeżeli nie żartujesz to musimy zaczac od poczatku
ile to jest 2x+1 mozna coś z tym zrobic ?
10 lis 11:42
Jolanta: nic nie mozna zrobić
x to jakaś liczba,nie wiemy jaka.Jeżeli x=5 to całosc =
2x+1=2*5+1=10+1=11
jezeli x=100
2*100+1=2001
10 lis 11:48
świetlikowa : ja nie zartuje. powaznie Ci pisałam ze mnie to nigdy nie interesowało i kompletnie nic nie
umiem z matmy. więc muszę zaczynać od podstaw.
10 lis 11:50
Jolanta: 3x*(2−x)=mnożysz po kolei=3x*2−3x*x=
10 lis 11:51
Jolanta: wiesz ?
10 lis 11:54
świetlikowa : to teraz muszę zrobić chyba coś takiego że te 3x z tym drugim 3x*x a na koncu 2
10 lis 11:54
Jolanta: 3x*2−3x*x=6x−3x2
10 lis 11:55
Jolanta: nie nauczysz sie wyciagac przed nawias jeżeli masz kłopoty z mnożeniem
3(2−x)=
10 lis 11:57
świetlikowa : a może wróćmy do ułamków bo mi sie to juz wszystko miesza... a i chyba to mi nie będzie
potrzebne do obliczenia tych zadań ?
10 lis 11:58
Jolanta: znak mnozenia pomija się ale napisze,zebyś nie miałąa watpliwosci
3*(2−x)=
10 lis 11:59
świetlikowa : 3*2−3*x tak?
10 lis 11:59
świetlikowa : juz tyle to wiem
10 lis 12:00
Jolanta: najpierw to musisz opanowac
10 lis 12:00
świetlikowa : dobra to lecimy z tym co teraz robimy ale dawaj może od podstaw. będzie łatwiej.
10 lis 12:01
Jolanta: czyli 6−3x
wyciaganie przed nawias to działanie odwrotne do mnożenia
77−6*76=
10 lis 12:02
Jolanta: 77=76*71
76*7−6*76=76(
10 lis 12:03
Jolanta: Dobrze od poczatku
9x : 3=
10 lis 12:05
świetlikowa : nie moge jakos sie skupic. te cyferki chyba po nocy beda mi się sniły.
juz robiłyśmy ten przykład
10 lis 12:06
Jolanta: 9x:3=
10 lis 12:07
Jolanta: wiesz ?
10 lis 12:09
świetlikowa : no dobra tylko wytłumacz mi co my właściwie w tym momencie mamy robić bo ja juz nie łapie
kompletnie. milion przykładów i nie wiem nawet co w nich trzeba robic i o co chodzi..
10 lis 12:09
Jolanta: w zadaniach trzeba wykonywac rózne działąnia a Ty chyba nie umiesz podstawowych.Muszę wiedzieć
co umiesz
umiesz podzielic 9x:3=
10 lis 12:11
Jolanta: jestes ?
10 lis 12:16
świetlikowa : ja nic z tej matmy nie umiem. olałam ja totalnie. i na wiekszosc lekcji nigdy nie chodziłam.
wiec wymagam dużo uwagi pod tym względem. sory że tak Ci truję i musisz się tu ze mną meczyć
10 lis 12:16
Jolanta: jeżeli nie wiesz to po prostu pisz nie wiem będzie szybciej
9x:3=3x
3*3x=9x
15x−2x=
10 lis 12:17
świetlikowa : no nie wiem co wyjdzie 3x czy co.. nie myślę już... siedziałam nad ta matma pol nocy i dzisiaj
od rana nie mialam nawet kiedy sniadania jesc. a mam jeszcze inne sprawy do załatwienia
dzisiaj i tak nie moge sie na niczym skupic ale grunt to nie rezygnowac. próbujmy więc cos mi
nawciskac do tego pustego łba jak to sie mówi
10 lis 12:19
świetlikowa : no to będzie 13x
10 lis 12:20
Jolanta: 15 zł−2 zł=
15 jabłek− 2 jabłka=
15x−2x=13x
10 lis 12:20
świetlikowa : no to napisałam ze 13x
10 lis 12:21
Jolanta: 2x*5=
10 lis 12:21
świetlikowa : 10x
10 lis 12:21
Jolanta: x*x*x=
10 lis 12:22
świetlikowa : to tak jak by robic 1*1*1 to wyjdzie jeden czyli x
10 lis 12:23
Jolanta: nie mozna bo nie wiesz ile wynosi x
jeżeli x=10 albo x=2
10*10*10=103
2*2*2=23
10 lis 12:24
świetlikowa : możliwe

. daj cos prostego...
10 lis 12:26
Jolanta: x*x*x*x=
10 lis 12:26
Jolanta: ?
10 lis 12:28
świetlikowa : no nie policze tego bo nie wiem ile x wynosi
10 lis 12:29
Jolanta: ile razy wystepuje ? 4 to jest x4
3x*2x=
10 lis 12:30
świetlikowa : przyjmijmy ze x 3
3*3*3*3 = 34
10 lis 12:30
świetlikowa : 6x
10 lis 12:30
Jolanta: nic nie podstawiasz x*x*x*x=x4
2x*3x=
10 lis 12:31
Jolanta: 6=2*3
a x*x=
10 lis 12:31
Jolanta: x1*x1=x1+1=x2
10 lis 12:34
kasia: Jolu moglabys mi pomoc z ciagami

napisalam tam zadanie a widze ze jestes bardzo kumata
10 lis 12:34
świetlikowa : x2
10 lis 12:34
Jolanta: 2x*3x*2x=
10 lis 12:35
świetlikowa : 12x?
10 lis 12:35
Jolanta: nie 12 x3
2x*x*8x=
10 lis 12:36
świetlikowa : 16x3 ?
10 lis 12:38
Jolanta: tak

16x
3:4=
10 lis 12:39
świetlikowa : 4x3?
10 lis 12:41
Jolanta: wiesz ?
10 lis 12:41
Jolanta: tak
16x4:4x=
10 lis 12:43
Jolanta: an:am=an−m
10 lis 12:45
świetlikowa : 4x3?
10 lis 12:45
Jolanta: 
2x
3*3x
4=
10 lis 12:47
Jolanta: an*am=an+m
10 lis 12:49
świetlikowa : 6x4?
10 lis 12:49
świetlikowa : ojj to źle to by było 6x7
10 lis 12:50
Jolanta: tak 6x7
12x8:2x4=
10 lis 12:52
Jolanta: an:am=an−m
10 lis 12:53
świetlikowa : 6x4?
10 lis 12:53
Jolanta: tak
23=
10 lis 12:57
świetlikowa : 23=2*2*2=8?
10 lis 12:59
Jolanta: tak
(23)4=
10 lis 12:59
Jolanta: (an)m=an*m
10 lis 13:00
świetlikowa : (23)4 = 23*4=212?
10 lis 13:01
Jolanta: 
(2x
2)
3=
10 lis 13:03
Jolanta: (a*b)n=an*bn
10 lis 13:04
Jolanta: (2x2)3=zgodnie ze wzorem =23*(x2)3=
10 lis 13:07
świetlikowa : no to będzie (2*x2)3 i tak mam to zacząć czy nie?
10 lis 13:08
świetlikowa : wiesz co dokonczymy pozniej bo ja musze leciec do urzedu bo wczesniej zamykaja a za nim
wyszykuje i siebie i dziecko to troche zejdzie. dzieki za poswiecony czas. powinnam sie
dzisiaj jeszcze pokazac
10 lis 13:10
Jolanta: (2x
2)
3=2
3*(x
2)
3=8x
6.Tez muszę kończyc
10 lis 13:12
b.: @świetlikowa:
Przepraszam, że Cię źle oceniłem, widzę, że jednak starasz się zrozumiec.
Jednak na wstępie napisałaś coś zupełnie odwrotnego (,,Rozwiążcie mi kilka zadań (...) ja jak
wspomniałam nie mam do tego głowy ani czasu'') i dlatego tak zareagowałem.
10 lis 16:51
świetlikowa : Jolu. Przez weekend nie będę tu zaglądała. Jadę w odwiedziny do mamy. Niby bym miała dostęp do
neta, no ale nie po to tam jadę żeby siedzieć przed kompem, tylko wypocząć

. Życzę udanego
długiego weekendu. Odezwę się po powrocie.
11 lis 06:48
świetlikowa : już wróciłam

to co od jutra możemy kontynuować
13 lis 20:09
Aga: Jak chcesz to mogę Ci trochę teraz pomóc.ok.0,5h
13 lis 20:25
świetlikowa : hello czemu sie nikt nie odzywa. Jola gdzie sie podziewasz
16 lis 09:08
aa:
16 lis 09:09
świetlikowa :
16 lis 09:24
Jolanta: jestem
16 lis 11:07
Jolanta: moze uda nam sie spotkać

Jeśli nie teraz to zaglądnę po godz 19 zrób to co napisałam
2
3*2
4:4
1/2=
5
2+
3√125=
x(x
2−3x)+2x(x+2)
2=
16 lis 11:45
Jolanta: Po 10 zagladnę czy jesteś
17 lis 09:00
Jolanta: pewnie jestes zajęta,moze pod wieczór się uda
17 lis 10:14
Jolanta: ?
18 lis 09:30