Ciąg arytmetyczny
Andzia3524: Wyznacz dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego.w którym a2=−3, a3=−1,5.
26 paź 21:51
Andzia3524: Wyznacz dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego.w którym a2=−3, a3=−1,5.
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu:S20.
26 paź 21:52
Renia: a3=a2+r
−1.5=−3+r więc r=1,5
Zatem a1 =−4,5
a20 = a1 + 19r = −4,5 + 19 * 1,5 = 24
26 paź 21:53
agata: r=a3−a2
a1=a2−r
a20=a1+19r
26 paź 21:55
Andzia3524: Wyznacz dziewiąty wyraz ciągu geometrycznego,w którym a2=−32, a3=16.
Oblicz sumę dziewięciu początkowych wyrazów tego ciągu:s10
26 paź 21:57
Renia: masz wzory do tego i tylko podstawiasz. Spróbuj i wrzuć jak coś to poprawimy błąd
26 paź 21:59
Agata2002: Wyznacz x jeśli liczby 2x−1,3,2x+1 tworzą w podanej kolejności niemonotoniczny ciąg
geometryczny.
26 paź 22:02
Agata2002: Średnia arytmetyczna liczby :3,1,1,0,x,0 jest równa 2. Oblicz x.
26 paź 22:04
Ania: Proszę o pomoc

! Wyznacz dziewiąty wyraz ciągu geometrycznego,w którym a2=−32, a3=16. Oblicz
sumę dziewięciu początkowych wyrazów tego ciągu:s
10
11 lis 11:14
sushi_ gg6397228:
oblicz q
potem policz
nastepnie do wzoru na sume S
10
11 lis 11:16
sushi_ gg6397228:
a9= a1* q8
11 lis 11:16
Ania: Które wyrazy ciągu cn=n2−36 są równe zero?
11 lis 11:17
sushi_ gg6397228:
do policzenia masz
0=n2−36 i n>0
11 lis 11:18
Ania: Wyznacz dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego.w którym a2=−3, a3=−1,5. Oblicz sumę 20
początkowych wyrazów tego ciągu:S20
11 lis 11:18
Ania: Ania :Wyznacz x jeśli liczby 2x−1,3,2x+1 tworzą w podanej kolejności niemonotoniczny ciąg
geometryczny.
11 lis 11:20
Ania: Ania:Średnia arytmetyczna liczb:3,1,1,0,x,0 jest równa 2.Oblicz x.
11 lis 11:21
sushi_ gg6397228:
a
3=a
2 +r
a
2= a
1+r
a
20= a
1 +19*r
S
20=...
zad z 11.20
jezeli liczby sa a,b,c to b
2=a*c liczysz potem delte lub wzory skroconego mnozenia
liczby "a" i "c" musza byc ujemne
| | 3+1+1+0+x+0 | |
zad z 11.21 |
| =2 |
| | 6 | |
11 lis 11:27