!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
martaKubica: Półkole o promieniu 18 cm zwinięto w stożek. Oblicz wysokość i kąt rozwarcia tego stożka.
proszę o rysunek i obliczenia
10 lis 18:10
monika17:

1) obw=2πr
obw=36π
2) po zwinięciu półkola w stożek obwód półkola stanie się obwodem podstawy stożka, a promień
półkola stanie się tworzącą l stożka stąd:
obw=18π i l=18
2πr=18π /2π
r=9
l=18
Tw. Pitagorasa:
h
2 + r
2 = l
2
h
2=18
2−9
2
h=
√243
h=
√81*3
h=9
√3
| | 9 | | 1 | |
sinα= |
| = |
| => α=30st. |
| | 18 | | 2 | |
A więc kąt rozwarcia stożka ma dwa razy tyle więc 60st.
10 lis 18:50