Prosze o pomoc
kiss: Jaka ilość energii cieplnej trzeba dostarczyć wodzie o masie 500g i temperaturze 20 stopni
celsjusza,aby ogrzał ją do temperatury 100 stopni Celsjusza (C=4190J przez KgK
10 lis 15:05
asia: m=0,5kg, delta t=100−20=80 stopniC
E= C*m*delta t=4190*0,5*80=167600J=167,6J
10 lis 15:30
asia: sorry− pomyłka: 167,6kJ
10 lis 15:31
kiss: dzieki bardzo
10 lis 15:44
asia: ale to zadanie z fizy właśnie przerabiam z moim synem w gimnazjum
10 lis 15:53
kiss: właśnie jestem w gimnazjum
10 lis 15:54
kiss: mam jeszcze jedno zadanie
pomożesz?
10 lis 15:55
kiss: Przedmiot o wysokości 8cm daje w soczewce skupiajacej obraz rzeczywisty o wysokości 0,12m.Jakie
jest powiekszenie przedmiotu.
10 lis 15:58