Jak krok po kroku rozwiązać to równanie?
Mateusz: Rozwiąż równanie U{log(√x+1+1)}U{log3√x−40=3
11 lis 15:45
Rivi:
| | logcb | |
ze wzoru logab= |
| |
| | logca | |
Log
3√x−40(
√x+1+1)=3
teraz już łatwo?
11 lis 16:08
Mateusz: Jeszcze nie dokonca rozumiem.
11 lis 16:15
Mateusz: Czyli mam pomnozyć?
11 lis 16:16
Rivi: z definicji logarytmu log
ab=c <=> a
c=b czyli:
(
3√x−40)
3=
√x+1+1
x−40=
√x+1+1
obie strony do kwadratu i masz równanie kwadratowe

z tym, że jeszcze założenia musisz
zrobić.
11 lis 16:38
Mateusz: ok
11 lis 16:48
Mateusz: Dzieki wielkie. Teraz powinienem sobie poradzić.
11 lis 16:49
Mateusz: Tylko delta wychodzi ujemna.
11 lis 16:55
sushi_ gg6397228:
to musiales sie pomylic bo dla x=48 wynik jest ok
11 lis 16:58