TOmek
TOmek: W urnie jest 6 kul białych i n czarnych. Dwie losowo wybrane kule przekładamy do drugiej
początkowo pustej urny. Wiedząc ,ze prawdopodobieństwo wylosowania teraz z drugiej urny kuli
| | 4 | |
białej jest większe od |
| . Wyznacz liczbę n. |
| | 5 | |
10 lis 17:29
Nienor: | | 2! | |
mocΩ=C26+n = |
| {[4+n]!} |
| | [6+n]! | |
mocA=C
12=2
10 lis 17:46
TOmek: ja zrobiłem to tak:
1
o z pierwszej urny wybieramy 2 kule białe i później przekladamy je do drugiej i losujemy kulę
białą
2
o z pierwszej urny wybieramy 1 kule biała i 1 czarną i później przekladamy je do drugiej i
losujemy kulę białą
80(115−64n)>0
i niestety nie wychodzi..
Dodam ,ze odp to n∊{0,1}
10 lis 18:00
Aga: Powyższe rozwiązania są niepoprawne.
10 lis 19:04
TOmek: no i tu jest problem bo nie wiem jak to ma wyglądac ..
10 lis 19:14
Aga: W tej chwili nie mam pomysłu, do końca nie rozumiem.
Treść jest przepisana dokładnie z podręcznika ?
10 lis 19:16
TOmek: tak
10 lis 19:19