parametry m
fifi: wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach
x2−mx+2m−3=0
11 lis 12:06
Jolanta: kiedy sa dwa pierwiastki ?
11 lis 12:11
fifi: Δ>0 ale dwa o różnych znakach. to bez znaczenia ?
11 lis 12:42
Godzio:
Co możemy powiedzieć o iloczynie/sumie pierwiastków o różnych znakach ?
11 lis 12:45
fifi: aaaaaaaa

dziękuję
11 lis 12:48
Godzio:
Ale lepiej napisz na co wpadłeś, żeby nie było wpadki
11 lis 12:52
fifi: x1*x2=c/a x1+x2+−b/a
11 lis 13:01
fifi: *=
11 lis 13:01
Godzio:
Ale co z nimi, chodziło mi o to że TYLKO iloczyn: x1x2 musi być ujemny,
różne znaki tzn, − * + = − < 0
Więc warunki jakie musisz postawić:
Δ > 0
x1x2 < 0
11 lis 13:20