matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
xxx:
suma liczby naturalnej dodatniej a i odwrotności liczby a jest równa 5,2 . Zatem liczba a jest : a)parzysta b)podzielna przez 5 c)wielokrotnością 3 d)mniejsza od 3
9 lis 18:36
wik:
a + 1/a = 5,2 /.a a
2
− 5,2a + 1 = 0 a = 5 odp. b
10 lis 11:12