Prosze pomożcie :(
Nikita : Rozwiąż Nierówność
I x3 + 2x2I < 9x + 18
9 lis 22:26
Jolanta: x3+2x2 <9x+18 n x3+2x2 >−(9x+18)
9 lis 23:14
Jolanta: x3+2x2−9x−18<0 n x3+2x2+9x+18>0
x2(x+2)−9(x+2) <0
(x2−9)(x+2)<0
(x+3)(x−3)(x+2)<0
=0
x=−3 x=3 x=−2
zaznaczasz na osi masz x3 czyli a=1 jezeli a>0 zaczynasz rysowac od prawej strony nad osią
przechodzisz przez pierwiastki (−3,−2,3) wypisujesz przedział pod osią
rozwiazujesz to z prawej strony czesc wspolna jest odpowiedzia
9 lis 23:23
Jolanta: robiłam tak ale teraz to juz wiem ,ze nie zawsze wychodzi,
Sushi jak powinnam zacząć?
10 lis 10:08
Jolanta: |x2(x+2)|
przedziały (−∞,−2) <−2,0) (0,∞) tak ?
10 lis 10:10
ZKS:
Dla x ∊ <−2 ; ∞)
x3 + 2x2 < 9x + 18
x3 + 2x2 − 9x − 18 < 0
(x + 2)(x + 3)(x − 3) < 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −3) ∪ (−2 ; 3) ∧ x ∊ <−2 ; ∞) ⇒ x ∊ (−2 ; 3)
dla x ∊ (−∞ ; −2)
−x3 − 2x2 < 9x + 18
x3 + 2x2 + 9x + 18 > 0
(x + 2)(x2 + 9) > 0 ⇒ x ∊ (−2 ; ∞) ∧ x ∊ (−∞ ; −2) ⇒ x ∊ ∅
Ostatecznie x ∊ (−2 ; 3).
10 lis 15:28
b.: @Jolanta:
Prawdą jest, że
|x|<y <=> ( x<y oraz x>−y)
więc to co napisałaś jest dobrze (przynajmniej metoda, nie sprawdzałem rachunków)
A propos wątku
110163, również jest prawdą, że
|x| >= y <=> (x>=y lub x<= − y )
W tamtym wątku zapomniałas jednak o minusie (napisałas x<=y a nie x<= − y).
Metoda z przypadkami będzie, jak sądzę, nieco szybsza, ale chyba nie na tyle, żeby uważać ją za
istotnie gorszą.
10 lis 16:46