JOLA RATUJ
smiesia: Jola ratuj , punkty A(−3,4) i B(1,−6) są końcami odcinka, ktory jest srednicą okregu. napisz
rowwnanie srodkowe i ogolne tego okresu

nie wiem jak sie za to zabrac
10 lis 13:29
wik: S (−1,−1)
IABI = √16+100 = 2 √29, stad r = √29
(x+1)2 + (y+1)2 = 29
ogolne otrzymasz wykonujac dzialania i porzadkujac ...
11 lis 09:49
wik: x2 + y2 + 2x + 2y − 27 = 0
11 lis 09:51
smiesia: czyli co mam napisac na kartce? to moje zadanie na zaliczenie ... ktory to ogolny a ktory
srodkowe
11 lis 10:03
Jolanta: Witaj czego nie wiesz ?
11 lis 10:10
krystek: (x−a)2+(x−b)2=r2→postać kanoniczna teraz widzę ,że nazywa sie środkowa.
x2+y2−2ax−2by+c=0→postać ogólna
11 lis 10:11
smiesia: ale to juz jest obliczone czy trzeba cos liczyc

ja tgo kompletnie nie kumam ale wystarczy
zebym przepisala w sumie bo to do oddania mam 33 lata robie zaocznie liceum wstyd sie przyznac
11 lis 10:20
Jolanta:

Tak wyglada treść zadania A i B to końce średnicy
Zeby napisac wzór okregu potrzebujemy długosc promienia i wspólrzedne środka
wzór (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 a to x środka b to y srodka S(a,b)
11 lis 10:22
Jolanta: Wstyd to sie nie uczyc a pytanie nigdy nie jest wstydem .Chętnie Ci pomoge
11 lis 10:23
wik: pis smialo, ja niedawno skonczylem 33 lata, a wstyd, to krasc
11 lis 10:23
Jolanta: Czy rozumiesz treść zadania,masz pytania do tego tego co napisałam ?
11 lis 10:25
smiesia : tak tresc zadania juz rozumiem zwlaszcza jak narysowalas

a dalej co ?
11 lis 10:27
Jolanta: Mamy współrzedne A(−3.4) B(1,−6)
z tego mozemy obliczyc długośc średnicy .jest wsór na długość odcinka jezeli masz dwa punkty
,znasz go ?
11 lis 10:29
krystek: Nic, masz współrzędne środka i promień okręgu ,stąd mogłaś napisac równanie okręgu.
11 lis 10:30
smiesia : tak tresc zadania juz rozumiem zwlaszcza jak narysowalas

a dalej co ?
11 lis 10:30
Jolanta: Simensia spójrz wyzej pytałam o wzór
11 lis 10:31
smiesia : tak wzor znam wychoodzi mi (−1,−1) ale dal;ej nie wiem jak wszytsko rozpisac zeby dojsc do tego
rownania srodkowego i ogolnego
11 lis 10:31
smiesia : tak tak sorki internet mi cos fixuje
11 lis 10:31
Jolanta: długość odcinka to nie(−1,−1)
wzór na długosc srednicy znasz ?
11 lis 10:32
smiesia : niestety nie
11 lis 10:33
Jolanta: Jezeli masz dwa punkty (tutaj A i B) to mają one wspólrzedne (x1 y1) i (x2 y2)
wzór |AB|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
teraz mozesz policzyć długosc średnicy
11 lis 10:35
smiesia: ale najpierw licze S tak

a dopiero pozniej liocze to co mi podalas?
11 lis 10:36
Jolanta: nie ma znaczenia co najpierw do wzor u potrzebujesz i to i to
11 lis 10:37
smiesia: ok tylko ze ja kompletnie nie umiem liczyc pierwiastkow. czy S powinno wyjsc (−1,−1)?
11 lis 10:39
Jolanta: A(−3,4) B(1,−6) x1=−3 y1=4 x2=1 y2=−6
|AB|=√(1−(−3))2+(−6−4)2=√(1+3)2+(−10)2=
11 lis 10:43
Jolanta: tak S wychodzi (−1,−1)
podstawiłam do wzoru ,do pierwiastków dojdziemy spróbuj skonczyć to co napisałam
11 lis 10:44
smiesia: no i jak to policzyc , chodzi mi o pierwiasrtki
11 lis 10:45
Jolanta: pierwiastka na razie nie liczymy , trzeba podniesc do kwadratu i wyliczyć co jest pod
pierwiastkiem
11 lis 10:46
smiesia: 42+(−10)2 = 16+100 pod pierwiastkiem
11 lis 10:47
Jolanta: =√116
zaraz pokaże co jak to wyliczyć dalej ale napisałas ,ze nie umiesz pierwiastków
32=9 √9=3
√4=
11 lis 10:49
smiesia: 2 , takie to jeszcze spoko ale takich wiekszych nie umiem kompeltnie
11 lis 10:50
Jolanta: √36=
11 lis 10:51
smiesia: 6
11 lis 10:51
Jolanta: przy duzych liczbach starasz sie je rozłożyc tak,żeby można było wyciagnać pierwiastki
√52=√2*36=
11 lis 10:53
smiesia: i wlasnie tego juz nie rozumiem kompletnie
11 lis 10:54
Jolanta: są wzory
√a*b=√a*√b
p52}=√2*36=√2*√36=√2*6=6√2 √2 nie wyciagamy ( √2≈1,41)
11 lis 10:58
smiesia: ja nie rozumiem czemu 2*36
11 lis 10:59
Jolanta: pokaze Ci jak rozłożyć liczbę
116:2
58:2
29 116=4*29
√116=√4*29=
11 lis 11:00
Jolanta: 52=2*36
11 lis 11:01
smiesia: dalej tego nie kumam a czemu nie 2*25
11 lis 11:03
Jolanta: starasz sie rozłozyc liczbę na takie z których umiesz wyciagnąć pierwiastki
√8=√4*2=√4*√2=2√2
11 lis 11:05
smiesia: ale z 25 tez wyciagniemy pierwiastek
11 lis 11:06
Jolanta: 2*25=50 a miałyśmy √52 a nie √50
11 lis 11:06
Jolanta: √98= spróbuj
11 lis 11:07
smiesia: 7√2
11 lis 11:09
Jolanta: o matko kawe musze wypić miałam napisac √72
2*36=72 przepraszam
11 lis 11:09
smiesia: nie szkodzi
11 lis 11:11
Jolanta: bardzo dobrze czyli wracamy do zadania √116=
11 lis 11:11
smiesia: no i teraz juz nie wiem , jak rozkladac
11 lis 11:14
Jolanta: dziel zaczynając od dzielenia przez 2
11 lis 11:15
smiesia: sorki 116;4=29
11 lis 11:15
smiesia: czyli 2√29
11 lis 11:15
smiesia: chcialam dzielic przez 2 a zapmnialam ze z 4 tez wyciagne pierwiastek:)
11 lis 11:16
Jolanta: 116:2
58:2
29 29 to liczba pierwsza dzieli się tylko przez 29 i 1 nie rózłozymy dalej
√116=√2*2*29=
11 lis 11:16
smiesia: a tak jak ja zrobilam tez jest ok?
11 lis 11:18
Jolanta: takie rozkładanie ,moze ci sie przydac przy innych liczbach
na czysto masz napisać wzór z godz 10.35, 10 .43 , 10.47, 11.15
i zaraz dalszy ciag
11 lis 11:20
Jolanta: |AB|=2
√29=d (d−średnica)
11 lis 11:22
Jolanta: o 11.15 tylko =2√29
11 lis 11:24
Jolanta: jestes ?
11 lis 11:31
smiesia: jestem jestem sorki
11 lis 11:33
smiesia: ok to juz sobie przepisalam obliczone |AB|
11 lis 11:34
Jolanta: godz 11.22 zapisz i dokoncz
11 lis 11:36
smiesia: kurcze musze jechac do lekarza z dzieckiem

m,oglabys mi tonapisac juz calkiem? jak wroce to
przepisze i sproboje zorzumiec
11 lis 11:36
smiesia: kurcze musze jechac do lekarza z dzieckiem

m,oglabys mi tonapisac juz calkiem? jak wroce to
przepisze i sproboje zorzumiec
11 lis 11:37
Jolanta: rozwiazane to juz masz u góry kwestia była tylko tego ,że nie rozumiałas
11 lis 11:38
smiesia: kurcze musze jechac do lekarza z dzieckiem

m,oglabys mi tonapisac juz calkiem? jak wroce to
przepisze i sproboje zorzumiec
11 lis 11:38
smiesia: czyli ktore mam jeszcze zapisac na zeby bylo to rownanie srodkowe ogolne
11 lis 11:39
Jolanta: masz średnice |AB|=d=2
√29
wspórzędne srodka okręgu S(a,b)
wzór na postac srodkowa okręgu (x−a)
2+(y−b)2=r
2
(x−(−1))
2+(y−(−1))
2=
√292
(x+1)
2 +(y+1)
2=29
11 lis 11:48
Jolanta: (y−b)2 a nie (y−b)2
11 lis 11:49
smiesia: a na postac ogolna
11 lis 11:51
Jolanta: wzór na postac ogólną otrzymujemy podnoszac do kwadratu (x−a)2+(y−b)2=r i przenoszac na
lewą stronę r2 i redukując
x2−2ax+a2+y2−by+b2−r2=0 a2+b2−r2=c
x2−2ax+b2−2by+c=0 postac ogólna
11 lis 11:54
smiesia: dziękuje, bardzo mi pomoglas naprawde
11 lis 11:56
Jolanta: zle napisałam podnoszac do kwadratu znalazłas bład ?
11 lis 12:00
Jolanta: zaraz poprawie
11 lis 12:01
Jolanta: x2−2ax+a2+y22by+b2=r2 tu 2 uciekła przy −by w pierwszej linijce
w drugiej zamiast y2 napisałąm b2
jeszcze trzeba liczby podstawić
c=(−1)2+(−1)2−√202=1+1−29=−27
x2−2(−1)+y2−2(−1)y−27=0
x2+2y+y2+2y−27=0
x2+y2+2x+2y−27=0 postac ogólna
11 lis 12:08
Jolanta: pierwsz linijka x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2
11 lis 12:14
smiesia: troche namotane

co w koncu mam po kolei pisac dla wyliczenia tej ogolnej
11 lis 13:00
b.: @Jolanta: zostaw cos do samodzielnego rozwiazania, np. ,,jeszcze trzeba liczby podstawić'' juz
mogłaś zostawić dla smiesi − jak ma się nauczyć, jak wszystko zrobisz za nią
11 lis 13:06
smiesia: akurat nie musze az tego tak rozumiec w wieku 33 lat matematyka malo mi sie przyda ,. to jest
zadanie na prace zalczeniowa....
11 lis 13:15