Proszę o pomoc
Wiola: Zadanie 4
Jeżeli od pięciokrotności pewnej liczby x odejmiemy jej odwrotność to otrzymamy 4. Jaka to
liczba?
28 paź 12:15
krystek: 5*x − to jest pięciokrotnośc x
| 1 | |
| − to jest odwrotnośc x I ułóż równanie. |
| x | |
28 paź 12:19
Wiola: 5*x − 1/x = 4
5x − 1/x =4 /*x
5x2 − 1 = 4x /:x
5x − 1x = 4
4x = 4/:4
x=1
nie wiem czy to tak miało być?
czyli podstawiając
5*1 − 1/1 =4
5−1=4
28 paź 12:38
krystek: zgubiłaś 5x2 w 4−tej linijce. A r−nie dobrze.
28 paź 12:41
Maciek: | | −1 | |
mi wyszło |
| lub 1  |
| | 5 | |
28 paź 12:55
Maciek: sprawdziłem i zgadza się
28 paź 12:55
krystek: ok.
28 paź 13:03
Wiola: czyli moje obliczenie jest złe? ja liczyłam i w 4 linijce mam 5x bo 5x
2 / x to chyba jest 5x a
nie 5x
2?
Tylko nie byłam pewna co do 1/:x to jest raczej 1/x a nie 1x ale by mi nie wyszło rozwiązanie
później

? czy ktoś może rozpisać to jak to ma być faktycznie?
28 paź 13:16
28 paź 13:19
Wiola: ok ale to może długo potrwać
28 paź 14:33
zosia: 5x
2−1=4x
5x
2−4x−1=0
28 paź 14:43
Wiola: może jestem niezbyt bystra ale dalej nie wiem skąd ten wynik x1=1 oraz x2=−1/5?
8 lis 01:15
8 lis 08:44
Wiola: aha dzięki pozdrawiam
10 lis 10:29
Wiola: rzeczywiście wyszło tylko mi odwrotnie x
1=−1/5 i x
2=1 ale to nie ma większego znaczenia
bo zależy jak kto podstawi do wzoru na x1 czy x2
podstawiając obie liczby do 5*x − 1/x = 4 wynik się zgadza

dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu i przede wszystkim zrozumieniu i przypomnieniu sobie
materiału sprzed lat i pozdrawiam serdecznie
10 lis 11:00