wielomiany, twierdzenie Bezouta? o pierwiastkach wymiernych?
kee: Rozwiąż równanie.
9x
4−6x
2+1=0
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, w książce w dziale wielomiany między zadaniami o
twierdzeniu Bezouta i o pierwiastkach wymiernych więc musi być jakoś związane.
Byłabym wdzięczna za pomoc. Wynik znam więc pomocne byłoby rozwiązanie krok po kroku
11 lis 17:46
kachamacha: zastosuj podstawienie x2=t
dostajesz równanie kwadratowe
11 lis 17:47
kee: o jeejku, a ja kombinuje , dzięki bardzo
11 lis 17:48
sushi_ gg6397228:
albo wzory skroconego mnozenia (3x2−1)2= 0
11 lis 17:49
Aga: Jest to równanie dwukwadratowe,więc nie musisz wymienionych twierdzeń stosować.
9t2−6t+1=0, t ≥o
liczysz np.Δ lub ze wzoru skróconego mnożenia.
11 lis 17:51
Krsytian: 9x4 − 37x2 + 4 = 0
17 lis 18:31
Kaja: 9x4−36x2−x2+4=0
9x2(x2−4)−(x2−4)=0
(x2−4)(9x2−1)=0
(x−2)(x+2)(3x−1)(3x+1)=0
x=1 lub x=−2 lub x=13 lub x=−13
17 lis 18:56