Proszę o lekkie nakierownie na rozwiązanie tego zadania
GOŚĆ: W stalowym Zbiorniku znajduję się pod ciśnieniem 100kPa gazowy r−r propanu i butanu o gęstości
1.835g/dm3 i temp 100oC Jaki jest ułamek molowy propanu w tym r−r. Wiem na pewno że :
1 mam wzór Clapeyrona pV=nrt
2 modyfikuje go z gęstością podana w zadaniu czyli {D}= p*Mr−r / R*T
I teraz dalej nie rozumie ...
Czy ktoś mógłby to wytłumaczyć lub przynajmniej rozpisać

?
Pozdrawiam
PS wiem że było już takie zadanie na tym forum tylko nie do końca wytłumaczone
10 lis 22:38
ejendi: a−propan C3H8
b−butan C4H10
Ma=3*12+8=44 kg/kmol
Mb=4*12+10=58 kg/kmol
pV=(m/M)*RT
V=m/d
p/d=RT/M
M=dRT/p
M=1,835*8314,5*373,16/100000=56,93342235 kg/kmol
ra+rb=1
M=Ma*ra+Mb*rb
ra=(rb−M)/(Ma−Mb)=0,076184118
rb=0,923815882
traktuj to jako podpowiedź bo wychodzą duże dysproporcje ra i rb?
15 lis 17:38