Funkcja odwrotna
Ed: Jak się rozwiązuje zadania tego typu:
Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji f(x)=x2−2x w przedziale (−∞,1).
11 lis 10:21
sushi_ gg6397228:
zapisz najpierw w postaci kanonicznej f(x)=...
11 lis 10:46
Ed: no teraz juz widze
y=(x−1)2 − 1
y + 1 = (x−1)2
√y+1 = x−1
√y+1 + 1 = x
f(x)−1 = √x+1 + 1
tak powinno byc?
to juz koniec?
11 lis 10:58
sushi_ gg6397228:
najpierw zrob rysuenk danej gałęzi + włączyć myślenie
masz miec dla x−ujemnych
√y+1= −(x−1)
11 lis 11:04
Ed: nie rozumiem skad te x ujemne
11 lis 11:27
sushi_ gg6397228:
a co napisales w pierwszym poscie .. w przedziale (−∞, 1)
11 lis 11:35
Ed: ale ten przedzial przeciez nie jest caly ujemny, nie ogarniam

a to sa poczatki analizy

to już granice i pochodne coś rozumiem a tych funkcji odwrotnych, złożen funkcji itp co
było na początku wykładów nie ogarniam
11 lis 11:42
b.: to może inaczej: spierwiastkowałeś obustronnie, ile równa się √(x−1)2 ?
11 lis 12:23
Ed: |x−1| ?
Czyli x−1 lub −(x−1) tak?
11 lis 14:23
Aga: Ok. A w przedziale (−∞,1) którą wybrać odp?
11 lis 14:30
Ed: A ten przedzial to do ktorej jest wlasciwie funkcji tej normalnej czy odwrotnej? Bo mi sie
myli to wszystko przez to zamienianie x i y. Gubie sie w dziedzinie i zbiorze wartosci.

wszyscy pisza jakby to bylo jakies ujemne a przeciez tam jest dodatnie (0,1) Prosze o
wytlumaczenie tego
11 lis 14:44
Nienor: √ (x−1)2=|x−1|
dla x−1>0
x>1
z wartości wychodzi (x−1)
dla x−1<0
x<1
z wartości wychodzi −(x−1).
Z powodu dziedziny zadania musisz rozważyć tylko tę drugą opcje.
11 lis 15:00
Ed: no dobra załóżmy że rozumiem
dzięki wszystkim za pomoc
11 lis 17:48