oblicz wartość wyrażenia
Kasiazmc: Kąt α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym. Oblicz wartość wyrażenia sinα + cosα , gdy
tgα=4/3. proszę takze o wyjasnienie .. dziękuję!
11 lis 16:22
ejendi:

tga=4/3
sina=4/c
cosa=3/c
c=
√16+9=5
sina+cosa=4/5+3/5=7/5
11 lis 17:38
bart: tga=7/100
20 wrz 16:14
.ee: Dla scislosci nalezaloby zamiast 4 i 3 podac 4x i 3x, gdzie x > 0.
20 wrz 16:20
pigor: ..., no właśnie, a więc np. tak :
niech a=4k − przyprostokątna naprzeciw α ,
to b=3k ⇒ z tw. Pitagorasa c=5k i k>0,
więc sinα+cosα=
ac+
bc=
4k5k+
3k5k=
7k5k=
75. ...
20 wrz 16:46