macierz z liczbami zespolonymi
student: Czy macierz :
| 1+i 2+i 3−i 1 |
| 2 3 5+1 0 |
| 5+2i 13+2i 21+i 2 |
| 3−i i 0 2 |
o współczynnikach z ciała liczb zespolonych C jest odwracalna?
Wiem, że należy policzyć wyznacznik macierzy i sprawdzić czy jest różny od zera. Niestety
liczby zespolone w macierzy mnie przerażają i nie potrafię sobie z nimi poradzić.
Proszę o wskazówki jak postępować w tym zadaniu.
11 lis 12:28
b.: metody są takie same jak dla macierzy rzeczywistych, tylko rachunki są bardziej uciążliwe
11 lis 12:48
student: Wiem, tylko nie potrafię sobie poradzić z tymi rachunkami. Nie widzę co można zrobić, że do
czegoś dojść..
11 lis 13:02
b.: to co zwykle, np. tutaj w3−2*w1, w4−2*w1 (od wierszy 3 i 4 odejmij 2x wiersz 1), i juz masz
wyzerowana czwarta kolumne, mozesz np. zastosowac rozwiniecie Laplace'a, zostanie Ci jeden
wyznacznik 3x3, to już możesz ze wzoru, lub dalej coś zerować...
11 lis 13:07
b.: *wyzerowana czwarta kolumne napisalem, ale oczywiscie nie do konca, bedzie jedna jedynka i trzy
zera
11 lis 13:08
student: no i co mam zrobić teraz z ta jedynka?
11 lis 13:37
Aga: Metoda Chió pozwala wyznacznik 4−go stopnia przekształcić na jeden równy mu wyznacznik 3−go
stopnia, który można rozwiązać regułą Sarrusa.
11 lis 13:51
student: oo, tylko nigdy jeszcze nie słyszałam o tej metodzie..
11 lis 13:53
Aga: A szkoda , bo jest dużo łatwiejsza od metody Laplace'a,
Jesteś zainteresowany tą metodą?
Metodę Sarrusa znasz?
11 lis 14:00
student: jestem zainteresowany, znam ta metodę.
11 lis 14:04
Aga: Wklepanie tego trochę potrwa, bo nie umiem biegle posługiwać się tym programem, np. nie wiem co
wpisać by uzyskać pionowe kreski. Zaproponuję ci macierz 4X4, potem będziesz liczył wg
wskazówek, zgadzasz się?
11 lis 14:11
student: ok, dzieki
11 lis 14:13
Aga: oczywiście najpierw na liczbach rzeczywistych rozwiążesz pod dyktando , drugi zaprezentujesz
sam, a przy zespolonych jeszcze Ci pomogę.
1 2 0 0
−4 2 5 6
5 −1 0 −3
3 5 2 1 Zapisz to jako wyznacznik
i napisz ile wynosi a1 1
11 lis 14:20
Aga: Zapewniam, że metoda jest bardzo prosta, ale jej nie opiszę bez Twojego zaangażowania, chyba,
że inny student zainteresuje się tą metodą.
Pewnie z tą metodą jest podobnie, jak z metodą rozwiązywania równań wielomianowych schematem
Hornera. Łatwa, a metoda nie jest powszechnie znana.
11 lis 17:17