matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
ona :
2x+1
≥1
x−1
10 lis 18:49
sushi_ gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1696.html
10 lis 18:56
Osmol:
x−1≠0 ⇒ x≠1 (2x+1)(x−1) ≥ (x−1)
2
2x
2
−x−1 ≥ x
2
−2x +1 x
2
+x −2 ≥ 0 Δ=1 +8 =9
√
Δ
=3
2
x
1
=
=1 ∉ D
2
−4
x
2
=
=−2
2
10 lis 19:10
Osmol:
zostaje okreslic przedzialy
10 lis 19:11