procenty
:): Przeprowadzono ankietę wśród 100 losowo wybranych osób. 14 wszystkich ankietowanych
spędziła wakacje w domu, 13 pozostałych wybrała pobyt w górach. Wśród reszty
ankietowanych 4razy więcej wyjechało nad morze niż nad jezioro. Oblicz ile osób było w każdej
z wymienionych grup. Ile procent ankietowanych pozostało w domu?
11 lis 14:41
gość: Pozostałych osób 50. Z zadania wynika równość z jedną niewiadomą x co oznacza ilość osób, które
wyjechały nad jezioro.
4x+x=50
x=10 →Jezioro
4x=40→Morze
| | 25 | |
Procent ankietowanych którzy zostali w domu = |
| =25% |
| | 100 | |
11 lis 14:58