matematykaszkolna.pl
wyznacz pole powierzchni całkowitej KOTECZEK: Kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych prostopadƒłościanu o podstawie kwadratowej jest równy 60 stopni. Krawędź podstawy jest równa 12. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłośƒcianu i kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do pƒpłaszczyzny podstawy prostopadƒłościanu
11 lis 13:36
ICSP: jeśli ci powiem że prostopadłościan którego przekątne sąsiednich ścian bocznych przecinają się pod kątem 60o jest sześcianem to ci to coś pomoże?
11 lis 13:37
KOTECZEK: nie pomoże bo nie rozumiem
11 lis 13:39
KOTECZEK: jak byś mi powiedzial jak do tego zabrać sie to tak
11 lis 13:41
ICSP: ustaliliśmy że to sześcian. Teraz potrzebujesz: Wzoru na Pole powierzchni całkowitej sześcianu oraz Informacji czym jest ściana boczna w sześcianie.
11 lis 13:43
KOTECZEK: mógłbyś mi narysować i wytłumaczyć proszę
11 lis 13:48
ICSP: rysunekZ treści : "prostopadłościanu o podstawie kwadratowej" wiemy że w podstawie ma kwadrat więc odcinki niebieskie mają równą długość. Z tego wynika że odcinki czerwone mają równą długość. Skoro trójkąt jest równoramienny a jego kąt miedzy ramionami jest równy 60o możemy wliczyć resztę kątów. Dwa pozostałe kąty są równe. Suma miar kątów w tójkącie wynosi 180o 2α + 60o = 180o ⇔ α = 60o Trójkąt który ma wszystkie kąty po 60o jest trójkątem równobocznym. To znaczy że odcinek zielony jest równy odcinkowi czerwonemu. Przekątna podstawy jest równa przekątnej ściany bocznej ⇔ wysokość jest równa krawędzi podstawy ⇔ mamy sześcian. Na rysunku oznaczyłem ci jeszcze kąt γ. Jest to kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
11 lis 13:57
misiek: I CO POTEM
11 lis 13:59