wyznacz dziedzinę funkcji
Kamil: Witam,
Mam takie zadanko na kolosa aby wyznaczyć dziedzinę funkcji:
1) f(x)=√sinx
2) g(x)=11+cosx
Z góry dzięki za pomoc
9 lis 11:42
krystek: 1)sinx≥0
2)1+cosx≠0
9 lis 12:50
Kamil: Dzięki a jeszcze jakby ktoś mógł mi powiedzieć skąd to się wzięło bo nie kminie tego
10 lis 11:20
wik: mianownik ma byc rozny od zera, a pod pierwiastkiem kwadratowym nie moze byc wartosc ujemna
10 lis 11:32
wik: kolos hyhy
10 lis 11:33
Michał: Słuchajcie też miałem takie zadania i jak napisałem tylko tyle to było źle a nie wiem czemu?
Jeszcze ponoć jakiś wykres trzeba do tego. Pomoże ktoś jak to ma wyglądać?
2 gru 11:21
krystek: Bo to jest za mało należy rozwiązać te nierówność sinx≥0 na podstawie wykresu!
2)cosx≠−1 i kiedy cosx=−1? i wyrzucasz z DZIEDZINY
2 gru 12:34
Michał: czyli jak?
2 gru 12:39
2 gru 12:43
2 gru 12:45
esta: Wyznaczyć dziedzinę to znaczy znaleźć takie argumenty x, które możemy podstawić (użyć) w
jakiejś funkcji.
Jeśli jest √sinx to wartość pod pierwiastkiem parzystego stopnia musi być większa bądź równa
0, bo nie może być pierwiastka z liczby ujemnej. A dlaczego? Bo odwrotnością pierwiastkowania
jest potęgowanie, a jakakolwiek liczba do parzystej potęgi nigdy nie da liczby ujemnej. Zatem
sinx musi być większy bądź równy 0. Teraz trzeba znaleźć te argumenty x, dla których cała
wartość pod pierwiastkiem czyli funkcja sinx osiąga wartości większe bądź równe 0. Wartości są
na osi Y, a wartości większe od 0 są nad osią X. Czyli szukamy takich argumentów x, dla
których wykres tej funkcji jest NAD OSIĄ X. Z linku, który podał krystek odczytujemy, że
funkcja sinx przyjmuje wartości nad osią X dla argumentów x∊<0;π> +kπ, gdzie k∊C i tylko takie
liczby x możemy podstawić. Tak samo robimy z mianownikiem z tą różnicą, że mamy równanie, a
nie nierówność. Mam nadzieję, że fajnie wytłumaczyłam ; )
2 gru 12:58
Michał: super dzięki.
czyli w tym drugim przykładzie będzie dziedzina R/{−1} tak?
2 gru 13:08
krystek: drobna poprawka esta zapisujemy x∊<0+2kπ;π+2kπ> gdzie k∊C inaczej x∊<.....>
2 gru 13:10
esta: W mianowniku jest 1+cosx a cały mianownik musi być różny od 0.
1+cosx≠0 jedynkę przenosimy na drugą stronę i cosx≠−1. My szukamy takich liczb x, dla których
cosx=−1 i wyrzucamy je z dziedziny. Odczytaj z wykresu funkcji cosx, dla których argumentów x
cosx przyjmuje wartość −1
https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html
2 gru 13:11
krystek: Nie cisx≠−1 a cosx=−1 dla x=π+2kπ czyli x≠π+2kπ
2 gru 13:11
esta: Nie krystek, oba zapisy są poprawne ; ) x∊<...> wybieramy sobie z tego przedziału jakąś liczbę
i dodajemy +kπ. Otrzymujemy tę samą liczbę, co w Twoim zapisie
2 gru 13:12
esta: I taak przepraszam, sisun okres 2π mój błąd. Ale nawiasy były dobrze ; )
2 gru 13:13
krystek: | | 1 | | 3 | | 3 | |
a jeżeli do |
| π+π= |
| π to sin( |
| π}=−1<0 dlatego 2π− bo to okres sinusa |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 gru 13:17
esta: No napisałam, że pomylił mi się okres ; ) ale zapis z przedziałem miałam poprawny
2 gru 13:22