10 lis 13:34
Aga: Muszą być podane co najmniej 3, wyrazy ciągu.
10 lis 13:36
krasku: przeciez sa
10 lis 13:41
ICSP: są podane dwa

(−3x)
2 = (5x+8)*2
rozwiąż to równanie.
10 lis 13:41
krasku: jak dwa jak trzy 2,−3x.5x+8
10 lis 13:43
ICSP: Piszę co innego a myślę co innego.
Równanie dobre.
10 lis 13:44
krasku: wiec x=−16 tak

?
10 lis 13:46
ICSP:
10 lis 13:48
ICSP: dla x = −16 otrzymujemy:
2, 48, −72
co na pewno nie jest ciągiem geometrycznym.
10 lis 13:51
krasku: wiec nie wiem
10 lis 13:55
ICSP: to równania kwadratowego nie potrafisz rozwiązać?
Zapisz swoje obliczenia to znajdziemy błąd.
10 lis 13:56
Aga: Nie zauważyłam przecinka,trzeba skorzystać z własności ciągu geometrycznego
(−3x)2=2*(5x+8)
Rozwiązać i po zawodach.
10 lis 13:57
Osmol: 9x
2−10x−16=0
Δ=100+4*9*16=676
√Δ=26
| | 10−26 | | 16 | | 8 | |
x1= |
| =− |
| =− |
| |
| | 18 | | 18 | | 9 | |
10 lis 14:13
krasku: wiec jakie rozwiazanie jest poprawne
10 lis 14:19
kylo1303: Ludzie chca zebys cos sam zrobil, troche pomyslal, a ty nic a nic. Wystarczy rozwiazac rownanie
kwadratowe, ktore zostalo ci podane wyzej. A rozwiazanie napisal Osmol
10 lis 14:21
krasku: A nie powinno byc 3x2+5x+8=0
10 lis 14:22
smiesia: ktore z tyych x jest rozwiazaniem x1 czy x2
10 lis 14:22
kylo1303: nie, nie powinno. Jezeli liczby a,b,c tworza ciag geometryczny, to spelniona musi byc
zaleznosc:
b2=ac
a=2
b=(−3x)
c=5x+8
Podstaw sobie i rozwiaz, albo przepisz to co ci napisali.
10 lis 14:24
kylo1303: a b2= (−3x)2 (podnosisz calosc, nie tylko x)
Oba "iksy" sa rozwiazaniem.
10 lis 14:27
kylo1303: x=2 to ciag wyglada tak: 2, −6 , 18 (q=−3)
dla drugiego tez cos powinno wyjsc (nie chce mi sie pisac)
10 lis 14:29
Osmol: jak zalapie to prosta zaleznosc jak sie ma kolejne wyrazy ciagu a
1, a
2, a
3 to wiadomo
ze
| | a2 | | a3 | |
q= |
| = |
| stad tamto równanie kwadratowe |
| | a1 | | a2 | |
juz prosciej sie nie da chyba...
10 lis 14:45
krasku: a mozesz mi napisac co dla tego drugiego wychodzi? bo tamto pierwsze juz kumam
10 lis 14:55
Osmol: | | 8 | | 32 | | 4 | |
w drugim wyrazy to 2, |
| , |
| a q= |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
10 lis 15:02