równanie z wartością bezwzględną i parametrem
JaceQ: | x2 + 5x | − 3 = 2m
Czy jest ktoś w stanie mi to zadanie rozpisać
potrzebuję rozwiązania graficznego i określić dla jakiego "m" to równanie ma 0 jedno lub dwa
rozwiązania.
potrzebuję tego do 14:00 dzisiaj
muszę to sobie przeanalizować
11 lis 11:00
sushi_ gg6397228:
za długo grałeś w szachy, ze dajesz 3 godziny przed terminem zadanie
pozbądz sie wartosci bezwzglednej
11 lis 11:05
rot: pozbędź sie wartości bezwzglednej a potem rozpatrz dwa przypadki: Δ=0 i Δ>0
11 lis 11:08
JaceQ: już mam określone miejsca zerowe
po wyciągnięciu przed nawias x mam
x=o i −5=0
11 lis 11:11
JaceQ: zupełnie nie wiem jak to ugryźć
11 lis 11:14
sushi_ gg6397228:
narysuj parabole y
1= x
2+5x potem , to co jest pod osia OX odbij symetrycznie do góry
y
2= |x
2+5x| teraz wykres przesun o 3 jednostki w dól
y
3= |x
2+5x| − 3
potem podziel przez 2
| | |x2+5x| − 3 | |
y4= |
| tylko zaznacz punkty charakterystyczne−−> wierzcholek,miejsca |
| | 2 | |
zerowe
11 lis 11:14
JaceQ: to już mam i jak określić m?
11 lis 11:20
JaceQ: sry nie zauważyłem ostatniego
11 lis 11:21
JaceQ: i grałem tylko troszkę w bf3 a resztę czasu rysowałem montowałem film i uczyłem się. Plastyk
to nie bułka z masłem
11 lis 11:24
sushi_ gg6397228:

"m" to sa te kreski szare poziome i mozna je traktowac jako "y"
kazdy kolor oznacza inna lcizbe rozwiazan
11 lis 11:33