Zadanie maturalne
Kochanica: Marcin zatrudnił się w czasie wakacji w sklepie z częściami do rowerów na 14 dni roboczych.
Otrzymywał wynagrodzenie 50 zł dziennie plus 6 zł za każdą sprzedaną część rowerową kosztującą
powyżej 40 zł.
a) Podaj wzór funkcji opisującej dochód Marcina
b) Oblicz ile Marcin zarobiłby jeśli sprzedał 25 części kosztujących powyżej 40 zł.
c) oblicz ile Marcin sprzedałby części gdyby zarobił 1240 zł.
10 lis 18:12
olek: x→liczba dni przepracowanych
y→liczba części kosztujących powyżej 40 zł.
zarobki to: 50x+6y
b) x=14
y=25
50*14+6*25=700+150=850
c)700+6y=1240
6y=1240−700
y=540/6
y=90
10 lis 18:59