proszę o pomoc
eelina9182: jak rozwiązać równanie x4−3x2+2=0 ?
10 lis 22:46
Wiktoria: za x2 podstawiasz zmienną t ale nie jestem pewna
10 lis 22:48
eelina9182: ok, już rozwiązałam i się zgadza, dzięki
10 lis 22:52
krystek: x4−x2−2x2+2=0
x2(x2−1)−2(x2−1)=0
(x2−1)(x2−2)=0
(x+1)(x−1)(x+√2)(x−√2)=0
10 lis 23:01
ICSP: x4 − 3x2 + 2 = 0
(x2)2 = 3x2 − 2
(x2 + y)2 = 3x2 − 2 + a
a = 2x2y + y2
3x2 − 2 + 2x2y + y2 = (3+2y)x2 + y2−2
Δ = −4(3+2y)(y2−2)
skoro delta ma być równa 0 to 3 + 2y = 0 ⇔ y = −1,5
czyli mamy:
(x2 − 1,5)2 = 0,25
(x2 − 1,5)2 − (0,5)2 = 0
(x2 − 2)(x2 −1) = 0
(x − √2)(x + √2)(x−1)(x+1) = 0
10 lis 23:06
krystek: ICSP wróć do poziomu licealnego!
10 lis 23:11
ICSP: krystek po co mam wrócić? Ta metoda nie wybiega ponad to co mógłby opanować przeciętny
uczeń liceum. Zawsze robisz według ustalonego schematu. Zupełnie jak równania kwadratowe!
10 lis 23:29
Eta:
Nie wymyślaj

Jak tam Twoje działania z "kropkami" ?
10 lis 23:35
ICSP: nie mówmy o nich
Eta mogła byś sprawdzić moje wykazanie w innym temacie?
10 lis 23:36