Funkcja matura.
Kochanica: Dana jest funkcja W(x)=a(x3+3x2−7x−21)
a) Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji.
b)Wyznacz współczynnik a, tak aby do wykresu należał punkt a=(1, −48)
c) Wykaż, że jeśli G(x)=ax3−4ax−20a, to dla każdego a≠0 równanie w(x)−G(x)=0 ma dwa
rozwiązania.
10 lis 18:33
sushi_ gg6397228:
a) nawias−−> grupowanie 1z2 i 3z4
b) najpierw policz a) i zapisz w postaci iloczynowej
10 lis 18:58
Kochanica: Proszę o jakieś głębsze wyjaśnienie, bo ze mnie kompletna noga i nie mam pojęcia jak do tego
podejść
10 lis 19:44
sushi_ gg6397228:
znamy metode grupowania
10 lis 19:46
Jolanta: wiesz co to jest miejsce zerowe?
10 lis 19:52
Jolanta: Odezwij sie ,chcę pomóc
10 lis 20:13
Ta: x2(x+3)−7(x+3)=0 i teraz nawias przed nawias, a potem każdy składnik iloczynu =0
10 lis 20:36