Dla jakich argumentów wartości funkcji są większe
Kasia: Dla jakich argumentów wartości funkcji y = −8 − 5 są większe lub równe 8 ?
Próbuje już to rozwiązać od godziny ale zawsze coś mi źle wyjdzie , proszę o szybka pomoc .
11 lis 16:21
sushi_ gg6397228:
jak masz taka funkcje y=−8−5 to sie nie dziwie, ze nie mozesz tego rozwiazac
11 lis 16:42
Kasia: Sorki funkcje mam dobra ale jakoś x się zjadło . Poprawna wersja to y = −8x − 5
11 lis 16:45
sushi_ gg6397228:
−8x−5≥8
11 lis 16:51
Kasia: −8x−5≥8
−8x≥8+5
−8x≥13 /:(−8)
x ≤ 1 5/8
Nie wiem czy dobrze , ale także problem leży z zapisaniem wyniku .
(−
∞ , 1 5/8 >
11 lis 16:57
11 lis 17:00
Kasia: Czyli większa bądź równa wartość funkcji y = −8x − 5 wynosi (− 1 5/8 ; +∞ > ?
11 lis 17:08
11 lis 17:11