monotonicznosc ciagu. czy moze mi to ktos sprawdzic? i podac wynik
kasia: zbadaj monotonicznosc ciagu
an=2n−5
10 lis 12:22
kasia: obliczylam to ale nie jesten pewna, orlem z matmy nie jestem
10 lis 12:23
kasia: pliss
10 lis 12:28
Jolanta: an+1=2(n+1)−5=2n+2−5=2n−3
an+1−an=podstawiasz ,patrzysz czy wyjdzie >0 czy <0
10 lis 12:39
kasia: wyszlo −2 , malejacy, dobrze?
10 lis 12:41
Jolanta: nie −(2n−5)=−2n+5
10 lis 12:42
kasia: ja zrobilam tak
(2n−3)−2n+5=−2
10 lis 12:45
Jolanta: 2n−3−2n+5=2
10 lis 12:46
kasia: no fakt

ja to zakrecona jestem

dziekuje
10 lis 12:47
kasia: no fakt

ja to zakrecona jestem

dziekuje
10 lis 12:47
Jolanta:
10 lis 12:48
kasia: a mam jeszczer jedno a__{n}=−n+1 obliczylam ale tego tez nie jestem pewna
10 lis 12:48
Jolanta: an+1=−n+1+1=−n+2
an+1−an=−n+2−(−n+1)=
10 lis 12:51
kasia: czy to bedzie tak: = −n+2+n−1=1?
10 lis 12:56
Jolanta: zle
an+1=−(n+1)+1=−n
an+1−an=−n−(−n+2)=−n+n−2=−2
10 lis 12:56
kasia: kurde a dlaczego tak?
10 lis 12:58
Jolanta: pomyliłam sie siedzę z swietlikowa a do Ciebie tylko zerknełam tak szybko i minus zgubiłam
10 lis 12:59
kasia: czyli teraz jedno i drugie jest ok/?
10 lis 13:00
Jolanta: an+1=−przed nawias (w nawiasie n+1)+1=−n−1+1=0
10 lis 13:01
Jolanta: − n nie zero
pierwszy rosnący drugi malejący
10 lis 13:02
kasia: −n?
10 lis 13:03
kasia: ok o to mi chodzilo

dziekuje Ci bardzo mi pomoglas , bo ja jak zwykle namotalam ze znakami
10 lis 13:03
Jolanta: róznica w drugim wyszła −2
10 lis 13:05
kasia: a nie −1

tam chyba zle podstawilas na koncu bo dalas −(−n+2) a jest −(−n+1)
10 lis 13:06
Jolanta: masz racje −1
10 lis 13:10
kasia: ok to juz CI nie zawracam glowy i dziekuje bardzo raz jeszcze

dobrze ze takie mile osobki i
chetne do pomocy mozna znalezc
10 lis 13:11
Jolanta:
10 lis 13:12