?
Wiola: Zadanie 6
Rozwiąż nierówność: 2 (4) (4)(2) 0 x x x
28 paź 12:19
max:
28 paź 12:20
sushi_ gg6397228:
tutaj tez brakuje +, −, = , < . > ,≥, ≤; jakiejs potegi
28 paź 13:25
Wiola: Zadanie 6 Ma być tak przepraszam
Rozwiąż nierówność:
(x−4)2+ (x−4)(x+2) ≥0
28 paź 14:04
sushi_ gg6397228:
wyciagamy wspolny czynnik przez nawias
(x−4) * [(x−4) + (x+2)] ≥0
robimy porzadek w [...] i mamy parabolke
28 paź 14:09
Wiola: x2−2x*4 +42 +x2+2x−4x−8≥0
x2−8x+16+x2+2x−4x−8≥0
2x2−10x+8≥0
może ktoś sprawdzić czy dobrze?
28 paź 14:23
28 paź 14:26
Wiola: ale tam jest* między 1 a 2 nawiasem? a nie +
28 paź 14:30
sushi_ gg6397228:
(x−4)* (2x−2)≥0 jest
* (przeciez napisalem, ze masz zrobic porzadki
w N
nawiasie kwadratowym)
28 paź 17:44
Wiola: ale dalej nie wiem po co nawias kwadratowy? Jak w zadaniu go nie ma przecież?
Rozwiąż nierówność: (x−4)2+ (x−4)(x+2) ≥0
31 paź 18:02
sushi_ gg6397228:
a*a + a*b= a*[(a+b)]
i nie trzbea sie meczyc z mnozeniami i potem poszukiwaniem pieriwastkow z rownania 3 stopnia
31 paź 19:07
Wiola: może ktoś mi pomóc ten przykład rozwiązać bo nie bardzo dalej wiem co z tym zrobić? hm ... będę
wdzięczna
10 lis 10:08
wik: (x−4)(2x−2)≥0miejsca zerowe: x=4 v x=1
x ∊(−∞;1>u<4;∞)
10 lis 10:46
Wiola: dziękuję i pozdrawiam teraz już to zrozumiałam

!
15 lis 23:32