szkicowanie wykresów funkcji kwadratowych
walczakp1234: Oblicz: Δ (deltę), miejsca zerowe(o ile istnieją), współrzędne wierzchołka W(p,q).
f(x)=−13x2−2x+3
f(x)=12x2−x+54
f(x)=−25x2+8x−34
f(x)=−4x2+10x+5
f(x)=2x2−16x+33
10 lis 21:23
10 lis 21:25
Jolanta: Z czym masz problem ?
10 lis 21:32
walczakp1234:
Nie chce mi sie liczyc
10 lis 21:35
Jolanta: nie chcesz czy nie umiesz ? .Bo mi tez sie nie chce.ale wytłumaczyć i pomóc mogę
10 lis 21:38
walczakp1234: nie umiem obliczac jak mi wyjdzie wynik z pierwiastkiem
10 lis 21:58
Jolanta: podaj przykład
10 lis 22:01
walczakp1234: jak np. f(x)=−4x2+10x+5 i Δ mi wyszła 20 to pierwiastek z niej wynosi 2√5
x1=−10−2√5−8 i co dalej?
10 lis 22:02
walczakp1234: jak to skrócić co z tym dalej zrobic?
10 lis 22:06
Jolanta: Δ nie wyszła 20 minus *minus daje +
10 lis 22:07
walczakp1234: no to 180 tak? no ale to i tak nie wyciagne z tego całego pierwiastka i jak później podstawie
zeby obliczyć x to nie wiem jak to się skraca albo jak się zostawia zeby mi było łatwo
zazaczyć na osi.
10 lis 22:11
Jolanta: Δ=b
−4ac=10
2−4*(−4)*5=100+80=180
√180=
√36*5=6*
√5
| | −b+√Δ | | −10+6√5 | | −10 | | 6√5 | | 5 | | 3√5 | |
x1= |
| = |
| = |
| + |
| = |
| − |
| |
| | 2a | | −8 | | −8 | | −8 | | 4 | | 4 | |
można tak zostawić
10 lis 22:14
Jolanta: żeby zaznaczyć na osi to podstawiasz za √5≈2,23 i liczysz
10 lis 22:16
Ta: Skraca się wszystkie składniki sumy albo różnicy, np dla Twojego x1: −10 dzielisz przez 2,−2
dzielisz przez 2 i −8 dzielisz przez 2.Na osi zaznaczasz licząc kalkulatorem, ważna jest
kolejność!
10 lis 22:18
Jolanta: Wazny jest wierzchołek ,wiesz jak wyliczyc współrzedne ?
10 lis 22:19
Jolanta: x1=1,25−1,67=−0,42
10 lis 22:24
walczakp1234: tak wiem, pod wzór podstawiam i licze. a jeszcze ten przykład pierwszych z tych wymienionych Δ
będzie 2√2? i jakie beda miejsca zerowe?
10 lis 22:25
Jolanta: x1=−7,24
10 lis 22:31
Jolanta: x2=1,24
10 lis 22:33
walczakp1234: ok, dziękuję za pomoc.
10 lis 22:33
Jolanta:
10 lis 22:34
mumin: Na maturze Pani Jolanta Tobie nie pomoże, pamiętaj.
11 lis 00:33