wzory vietea
Wiktoria: dla jakich wartosci parametru m rownanie x2+3x−m−2m−3=0 ma pierwiastki rzeczywiste?
wyznacz te wartosci parametru m dla ktorej suma szescianow pierwiastkow tego rownania jest
rowna −9
czyli tak Δ>0 i x13+x23=−9
z podanego wyzej rownania dochodze do postaci x2m+3xm−9−m+2=0 i dalej powinnam wyliczc miejsca
zerowe ale nie wiem co podstawic pod wzor. pomocy
10 lis 21:43
sushi_ gg6397228:
źle zrobione przekształcenie
zostawic tak jak jest
zabierz sie za rozpisanei wzorku a3+b3=...
10 lis 21:45
sushi_ gg6397228:
dla jakich wartosci parametru m rownanie ... ma pierwiastki rzeczywiste?
Δ≥0
10 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
+ zalozenie m≠3 aby nie bylo 0 w mianowniku
10 lis 21:47
Wiktoria: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b)=(a+b)((a+b)2−2ab−ab)=(a+b)((a+b)2−3ab) tak?
10 lis 21:49
sushi_ gg6397228:
tak
10 lis 21:51
Wiktoria: a rownanie musze przeksztalcac czy moge zostawic w takiej postaci jak jest i wtedy a=1 b=3
c=−m−2m−3 ?
10 lis 21:51
sushi_ gg6397228:
a po co przekształcac, zostawic tak jak jest
10 lis 21:52
Jolanta: zły wzór
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1*x2+x22)
10 lis 21:53
Jolanta: 9=(−b/a)*(−b/a−c/a)
10 lis 22:06