funkcje trygonometryczne
Aś: Wykaż, że jeżeli α jest kątem ostrym i tg α=2, to cos α jest liczbą niewymierną.
Próbowałam zrobiłam to tak. Proszę sprawdzenie i poprawienie błędu bo coś mi się wydaje zenie
jest to dobrze zrobione..
tgα=sinαcosα
2=sinαcosα | :cosα
2cosα=sinα
sin2α+cos2α=1
(2cos2α)+cos2α=1
4cos2α+cos2α=1
5cos2α=1 | :5
cos2α=15
cosα=√15
11 lis 17:42
Aga: | | √5 | |
Dobrze, można zapisać nieco inaczej |
| |
| | 5 | |
11 lis 17:45
kachamacha:

dobrze.można było też tak:
x
2=4+1
x=
√5
| | 1 | | √5 | |
cosα= |
| = |
| a to jest niewymierne |
| | √5 | | 5 | |
11 lis 17:45
sushi_ gg6397228:
jest prawie dobrze
11 lis 17:45
sushi_ gg6397228:
| | √5 | |
i odrzucasz wartosc ujemna i zostaje cos x = |
| |
| | 5 | |
11 lis 17:45
Aga: Kąt α jest kątem ostrym.Cosα>0, więc pierwiastek ujemny odrzucamy.
11 lis 17:47
Aś: Super dzięki ; )
11 lis 17:48