Stereometria
Ja:

Czesc

Nie wiem czy dobrze to zadanie zrobiłam, proszę o sprawdzenie

Pozdrawiam

Oto one:
Trapez równoramienny o podstawach długości 10 cm i 4 cm oraz kącie ostrym 45 st. obraca się
wokół dłuższej podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętosc powstalej w wyniku
obrotu bryły.
Rozwiązanie:
a=10; b=4
Wzory:
Pc=2Pb st. + Pb wa.
V=2Vst.+Vwa.
H
1=a−b/2=3
h=H
1=r=3
H
12+H
12=c{2}
2H
12=c
2
2*9=c
2
c=
√18=3
√2
Vst.=1/3π r
2*H
1
Vst.1/3π*3*3=9π
Vwa.=πr
2*H
2 H
2=b
Vwa.=π3
2*4=36π
V=54π
Pbst.=πrl=πrc
Pbst.=π*3*3
√2=9
√2π
Pbwa.=2πr*H
2
Pbwa.=2π*3*4=24π
Pc=18
√2π+24π