rownanie z parametrem troche trudne
bartek: Zadanko z kiełbasy. Nie wiem jak sie do niego zabrać
" znajdź wszystkie wartosci parametru m, dla ktorch zbior (1:+∞) zawiera sie w zbiorze
rozwiazan nierownosci x2 − mx + m > 0"
Blagam o pomoc
10 lis 20:32
Ta: podaj str. i nr zad w Kiełbasie
10 lis 20:48
bartek: 314 str 64 i 311 z 63 mnie neci
10 lis 20:50
kachamacha: Δ>0
10 lis 20:51
Ta: 314:
Policz deltę, jeżeli jest mniejsza od 0 to parabola leży nad OX, czyli wszystko jest
rozwiązaniem, jest wtedy OK, Δ=m2−4m=0 dla m=0 i m=4, rozw jest przedz. (0,4),
Dla m=0 też się zgadza, dla m=4 nie,
Dla m<0 Δ>o, ale też może być prawdziwe jeżeli x1ix2 będą mniejsze od 1
10 lis 21:08
bartek: Czyli dla m≤0 jest wszysko ok a dla m>0 delta musi byc mniejsza od 0 wtedy mam przedzial (0,4)
robie sume przedzialow i mam... dobrze mysle? Bo tak robilem ale nie wiem czy to dobrze
10 lis 21:15
Ta: Wszystko jest OK dla 4> m>o oraz m=0, reszty jeszcze nie policzyłam.
10 lis 21:22
krystek: 3)Δ>0 i xw<1 i f(1)>0 (wówczas pierwiastki leżą na lewo od 1).
10 lis 21:22
bartek: No ja mam bardziej domyslanie sie a nie typowe liczenie i wlasnie nie wiem jak policzyc:(
10 lis 21:23
krystek: 1) rozpatrzyliście Δ<0 i sie zgadza
2)Δ=0 tylko dla m=0
10 lis 21:25
bartek: Czyli tak właściwie to mam rozpatrzyć 3 przypadki delty i zsumować wyniki?
10 lis 21:33
krystek: tak
10 lis 21:34
Ta: zgadza się też dla m<0, pierwiastki równania są mniejsze od 1
10 lis 21:35
bartek: czyli rozwiazujac przypadki Δ bede miał wszystkie rozwiązania nierówności i przyrównać do
rozwiązania tam (1;∞)? zdecydować czy jest ok czy nie i na koniec zsumować przypadki?
10 lis 21:37
bartek: Ta: czy mogłabyś jakieś części rozwiązania chociaż wpisać? te najważniejsze?
10 lis 21:38
Ta: Δ=m2−4m=0 dla m=0 i m=4,
10 lis 21:55
Ta: Δ=m2−4m=m(m−4)=0
iloczyn jest =0 dla m=0 i m=4
zaznaczasz na osi i rysujesz ramiona paraboli w górę
10 lis 21:58
Ta: Δ<0 dla m należącego (0,4) itd, tak jak Ci pisałam,
dla m<0 tylko sprawdziłam, podstawiłam m=−2 to miałam x2+2x−2=0, Δ=12, x=−1−√3, x=−1+√3
więc się zgadza
10 lis 22:03
Ta: sprawdziłam też dla −4 i jest OK, stąd wniosek, że jest dobrze (−nieskończoność, 4)
10 lis 22:05
krystek: gdy Δ=0 to m=0 lub m=4
Wówczas mamy nierówności dla
m=0 x2>0
m=4 x2−4x+4>0 ⇔x∊−∞,2)U(2,∞) i w tym przedziale nie zawiera się cały zbiór dany w zadaniu
(brakuje dwójki)
10 lis 22:25
bartek: Troche jednak się gubię:
mam
x2 − mx + m > 0 i dla Δ<0 jest spełnione zawsze dla liczb mniejszych od 0
dla Δ=0 mamy:
Δ=m2−4m
0=m(m−4)
m=0 oraz m=4
jest spełnione dla obu po podstawieniu
no i dla Δ>0
jest to samo równanie i ta sama delta:
m(m−4)>0
no i tu mam problem bo nie wiem co mi to ostatnie daje... jezeli polacze przedzialy to mam R i
nie wiem o co kaman...
10 lis 22:25
bartek: to jak matematycznie pokazac dla rownania 3 Δ>0 ze jest tylko od (0;4>?
10 lis 22:26
krystek: Nie rozumiemy się ! Zadanie polega na ustaleniu dla jakich wartości m rozwiązanie nierówności
zawiera podany przedział.I teraz :
1) Δ<0 wówczas wykres leży nad osią OX i przedział sie zawiera.
2) Δ=0 rozpisałam
3)Δ>0 wcześniej podałam.
10 lis 22:31
bartek: 1) rozumiem
2)tez
3) mam problem
czyli w 1 leza zawsze
w 2) leza od (0,4)
i w 3) od (min, nieskonczonosc, 1)
tak?
Sory ze taki tępy jestem ale nie wiem czemu nie moge tego ogarnać.
i w tym wypadku łączymy jakoś przedziały czy co?
10 lis 22:33
bartek: kur... w 2 leza tylko w 0
10 lis 22:34
krystek: Nie jestes tepy ,tylko postaraj sie zrozumieć treść zadania, nie jest ona łatwa .(słyszałam zła
opinię o tym podreczniku− nie znam go).
10 lis 22:36
bartek: no ja właśnie same dobre ale nie rozumiem właśnie treści − szukam m dla którego przedział
będzie − ok. ten przedział to x∊(1;+
∞)
Napisałaś:
"3)Δ>0 i xw<1 i f(1)>0 (wówczas pierwiastki leżą na lewo od 1)."
sorki ale nie rozumiem
wiem − dla Ciebie jasne dla mnie nie

nie wiem czemu własnie nie moge zrobić przypadku z Δ>0..
10 lis 22:40
bartek: bo wychodzi mi wtedy przedział x∊(−∞;0)u(4;+∞)... pewnie robie coś zle
10 lis 22:41
krystek: Zajmijmy się 3)
1−:Δ>0dla m∊(−
∞,0)U(4,
∞)
| | −b | | m | |
2−:xw<1⇔ |
| <1 ⇔ |
| <1 ⇔... |
| | 2a | | 2 | |
3−: :f(1)>0⇒1
2−m*1+m>0⇒..
I wspólne rozw dla tych warunków.
Na koniez zbierasz
1) 2) i 3)
10 lis 22:42
bartek: a dlaczego potrzebuje wierzchołek?
10 lis 22:44
krystek: żeby rozwiązanie nierówności zawierało podany przedział, to pierwiastki muszą leżeć na lewo od
jedynki.
Gałezie danej parabolo są skierowane do góry i wartości dodatnie przyjmuje na prawo od jednego
m zerowego i na lewo od drugiego miejsca zerowego. ,więc aby zawierało podany z góry przedział
muszą te m. zerowe leżeć na lewo od jedynki.Takie jest moje zdanie.
10 lis 22:46
bartek: umhum...
2−: m<2
3− 1>0 − czyli zawsze spełnione
zbieram i czesc wspolna tak?
wiec mam (−∞;0)?
10 lis 22:49
krystek: i zbierasz m∊(−∞,4)
10 lis 22:56
krystek: a jaka odp w zbiorze?
10 lis 22:58
bartek: to ostatnie pytanko. jesli moge

bo przez durnote spedzasz nocke nad zadaniem z matmy

dlaczego wychodzi w Δ<0 przedział (0;4)?
10 lis 23:00
bartek: juz wiem

obliczajac potem delte biore to co jest pod osia OX

Dziekuje Kochana jesteś

chyba będę czesciej tu zagladac przygotowywujac sie do matury
10 lis 23:01
krystek: Najwazniejsze ,że zrozumiałeś.A co z odpow w podręczniku?
10 lis 23:03
bartek: od (−
∞;4)

po prostu nie moglem ogarnac dlaczego biore w 1) (0;4) co bylo proste tylko
musialem pomyslec i to 3) gdzie nie pomyslalem o tym wierzcholku

dzieki

a tak btw jestes
na studiach czy cos?
10 lis 23:06
krystek: oj dziecko ,na emeryturze!
10 lis 23:08
bartek: woho

to nie wiem czy dobrze czy nie

no nic − w kazdym razie gratuluje wiedzy

tez bym
tak kiedys chcial i dlatego musze sie uczyc ale nie po nocach

dobranoc
10 lis 23:12
krystek: Kolorowych snów!
10 lis 23:13
Eta:
@
krystek
Na emeryturze? i jeszcze zadania rozwiązujesz?
11 lis 00:13
krystek: @
Eta,aby szare komórki nie zasklepiły się !

dla Ciebie!
11 lis 10:17