vietea
Wiktoria: wyznacz te wartosci parametru a dla ktorychrozne pierwiastki x1 i x2 rownania x2−3x−a+1=0
spelniaja warunek 3x1−2x2=4
czyli Δ≥0 i 3x1−2x2=4
z delty wychodzi ze a ≥14
x1+x2=3 nie wiem co zrobic dalej z tym warunkiem?
10 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
3a−2b= 3a+3b− 5b= 3(a+b) − 5b
kolor czerwony Viete'a
10 lis 22:51
Wiktoria: a z kad wzielo sie 3b−5b? bo nie bardzo rozumiem ten zapis?
10 lis 22:54
sushi_ gg6397228:
−2= 3−5
10 lis 22:55
Wiktoria: aaa... ok dzieki
10 lis 22:57
Wiktoria: a da sie to zrobic tak zeby nie bylo trzeba wyliczac poszczegolnych pierwiastkow tylko zeby
skorzystac tylko z wzoru vietea?
10 lis 23:01
sushi_ gg6397228:
przeciez zapisalem kolor czerwony Viete'a na sume
jest brzydki przyklad wiec nie bedzie tak jak w tym wczesniejszym zadaniu
trzeba policzyc x2, a potem x1
10 lis 23:04
Wiktoria: a jak wyliczyc te pierwiastki jezeli we wzorze podana jest zmienna a ktora musze wyliczyc? a
bez niej przeciez nie oblicze pierwiastkow.?
10 lis 23:13
Wiktoria: pomocy
10 lis 23:23
krystek: Δ=5+4a
liczyszx1 i x2 i wstawiasz do wzoru podanego w zad
10 lis 23:30
ICSP: albo układ równań:
3x1 − 2x2 = 4
x1 + x2 = 3
10 lis 23:31
krystek:
| | −b | |
Dodajmy zainteresowanej ,że z wzorów viete,a x1+x2= |
| otrzymałes drugie r−nie. |
| | a | |
10 lis 23:38
b.: zadanie jest źle sformułowane, takie a nie istnieje −− chociaż 'wiadomo o co chodzi'

Wiktoria: możesz zignorować ten komentarz
10 lis 23:55
sushi_ gg6397228:
przeciez jak wół napisałem o 22.51 jak sie uporac z tym przepisem
3x1−2x2= 4
3x1 +3x2 − 5x2= 4
3 (x1 + x2) − 5x2= 4
3* 3 − 5x2= 4 ==> x2= ...
11 lis 11:01