czy ktos moze rozwiazac mi to zadanie?? jestem zalamany
marek: oblicz pole i obwód sześciokąta foremnego OPISANEGO na okręgu o obwodzie 10π. / rysunek
10 lis 13:19
marek: help
10 lis 13:20
kachamacha: rysunek proszę wykonaj
10 lis 13:25
marek: nie umimem
10 lis 13:27
marek: nie umimem
10 lis 13:27
Aga:

Ob,
okręgu=2πr
Ob.=10π stąd
2πr=10π //:2π
r=5
h=r
| | a√3 | |
wysokość w trójkącie równobocznym h= |
| |
| | 2 | |
Wylicz a
Podstaw do wzorów i masz odp
Ob
sz=6a.
10 lis 13:33
smiesia: P =u { 3a2√3}{2} tak?
10 lis 13:45
Osmol:

wzor na obwod to 2πr czyli 10π=2πr tak wiec r=5 a wiadomo ze jesli jest to szesciokat foremny a
jest on zlozony z 6 trojkatow rownobocznych to r bedzie wysokoscia tego jednego trojkata
| | a√3 | |
wystarczy w wlasnosci trojkata rown.. wiedziec ze h= |
| wyliczasz a czyli bok |
| | 2 | |
| | a2√3 | |
szesciokata potem podstawiasz pod wzor P= |
| i to pole jednego trojkata a ze jest |
| | 4 | |
ich 6 to mnozysz to i masz pole calego szeciokata
10 lis 13:54
smiesia: a molbys mi to obliczyc juz na gotowe

prosze...
10 lis 13:56
Osmol: | | 10√3 | |
wiec a= |
| a podstawiajac po pola szesciokata to |
| | 3 | |
| | 10√3 | | 6 | | 3 | |
P=( |
| )2 * √3 * |
| = 100√3* |
| =150√3 |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
| | 10√3 | |
o obwod to |
| * 6= 20√3 |
| | 3 | |
10 lis 14:28
Osmol: uuuuu sorryy nie przepisuj jest blad nie podnioslem 3 do potegi w polu
10 lis 14:30
Osmol: | | 10√3 | | 6 | | 300√3 | | 3 | | 300√3 | |
P= ( |
| )2* √3* |
| = |
| * |
| = |
| = 50√3 sorki za |
| | 3 | | 4 | | 9 | | 2 | | 6 | |
szybko policzylem juz powinno byc ok
10 lis 14:38
smiesia: a jak wyliczyc a ? ile ono wynosi
10 lis 14:40
smiesia: ja nie wiem jak policzyc to a . skad sie bierze to 10pierwiastkow z 3/3
10 lis 14:53
Osmol: | | a√3 | |
w rownobocznym h= |
| h masz podane to jest to r okregu czyli 5 potem roznanie proste |
| | 2 | |
podstawiasz h liczysz a i stad ono sie bierze
10 lis 14:55
smiesia: wiem wiem ale ja nie potrafie zakumac dlaczego tak a nie samo10pierwastkow z 3 mozesz mi to
rozpisac
10 lis 14:56
Aga: Zapisz równanie tak
Pomnóż na krzyż
a
√3*1=5*2
/podziel przez
√3
usuń niewymierność z mianownika.
10 lis 15:03
smiesia: tzn
10 lis 15:04
Aga: pomnóż licznik i mianownik tego ułamka przez √3
10 lis 15:08
smiesia: rozpiszesz mi to?
10 lis 15:09
Osmol: 10=a
√3 I /
√3
tu sie klania usuwanie niewimiernosci z mianownika czyli
i ostatecznie mamy
10 lis 15:09
10 lis 15:11
smiesia: uff

juz wiem ocb

dzieki wielkie dobrzy ludzie
10 lis 15:11