średnia arytmetyczna
Wiola: Zadanie 5
Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczbę, jeśli wiadomo, że cyfra
środkowa jest średnią arytmetyczna cyfr skrajnych.
28 paź 12:18
krystek: x−cyfra setek
y −cyfra dziesiątek
z−cyfra setek Liczba z nich zapisana to:
x*100+y*10+z*1 i teraz korzystasz z warunków zadania ,aby ułożyć równania.
28 paź 12:22
Wiola: dalej nie kumam co z tym zrobić?
28 paź 13:24
krystek: Trudno !
28 paź 13:30
Wiola: dzięki wiesz nie każdy musi być kumaty z matmy tak jak Ty. Ale dzięki za chęć pomocy chociaż to
równanie na razie i tak mi nie jest w stanie pomóc to rozwiązać bo matmę trzeba zrozumieć co i
dlaczego się liczy a tu nie rozumiem bo ja matematykę miałam 10 lat temu jak nie więcej więc
mam prawo zapomnieć co nie co.
28 paź 13:36
sushi_ gg6397228:
czytamy pierwsze zdanie i zapisujemy rownosc
28 paź 13:40
Wiola: czyli
x+y+z = 15
z+y+x = 15*396
? na prawdę nie wiem
28 paź 13:47
sushi_ gg6397228:
wykonujemy tylko podane polecenia, a nie wszystkie na raz, bo piszesz dalej głupoty
x+y+z= 15
teraz czytamy drugie zdanie i myslimy
28 paź 13:49
sushi_ gg6397228:
i z zyciem, przeciez nie bede siedziec 10godzin aby zrobic te 4 zadania
robimy po kolei a nie skaczemy miedzy zadaniami
28 paź 13:55
jan: x+y+z =15
100z+10y+x = 15*396
28 paź 16:04
agata: Drugie równanie powinno być takie:
100x+10y+z+396=100z+10y+x.
28 paź 16:30
jan: Masz rację
28 paź 16:39
Wiola: i co dalej z tym ?
8 lis 00:38
I: teraz tylko trzeba rozwiązać ten układ równań
8 lis 16:28
Wiola: czyli układ trzech równań?: x+y+z =15
100x+10y+z+396=100z+10y+x.
y=x+z/2
10 lis 10:26
sushi_ gg6397228:
tak
w drugim mozna sie pozbyc 10y
a trzecie rownanie 2y= x+z i podstawic do pierwszego za x+z
10 lis 10:40
Wiola: za każdym razem co innego mi wychodzi np. x=1,75,y=7,5 ,z=5,75 a jeśli podstawie inaczej to
znów co innego na prawdę się w tym gubię
10 lis 12:11
Wiola: to drugie równanie mam 99x−99z=−396/:99 ⇒x−z=−4
10 lis 12:13
Wiola: ale w tym trzecim nie wychodzi mi x+z tylko 2y=2x+z jak to podzielę przez 2 to y=x+z/2?
10 lis 12:15
Jan: x=3;
y=5
z=7
Trzecie równanie żle zapisałaś, wróć do 28 paź 16:04
10 lis 13:15
10 lis 13:17
Wiola: Dziękuję za cierpliwość i pomoc, zrozumiałam to zadanie i wyniki mi się zgadzają z podanymi
przez Jana. Wielkie dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc w tym zadaniu

Pozdrawiam
serdecznie.
15 lis 23:54