ciag
ciemna masa: wyznacz ciag arytmetyczny w ktotym a1=4 i a6−a5=−3. wyznaz ten ciag i napisz wzor ogolny
pomocy

!
10 lis 15:25
Nienor: a6−a5=r
an=a1+[n−1]r
10 lis 15:29
ciemna masa: a na bank jest dobrze

i jak doszedles do tego wzoru ogolnego
10 lis 15:32
Osmol: an=7−3n
10 lis 15:34
Nienor: a2=a1+r=a1+[2−1]r
a3=a1+2r=a1+[3−1}r
an=a1+[n−1]r, a po za tym on jest w tablicach.
Twoje ma mieć postać an=4−3[n−1]=4−3n+3=7−3n→wzór ogólny tego ciągu.
10 lis 15:36
ciemna masa: a jak wyznaczyc wzor ogolny?
10 lis 15:37
Osmol: to jest wzor ogolny
10 lis 15:38
Osmol: jak masz ciag arytmetyczny to an+1 −an =r
potem wzor na n−ty wyraz to an =a1 +(n−1)r
wzor na n−ty wyraz ⇔ wzor ogolny
10 lis 15:41
ciemna masa: a jak to mam napisac na kartce bo nie wiem moze mi to napisac
10 lis 15:52
10 lis 15:54
ciemna masa: an=4−3[n−1]=
a powiesz mi skad ta 3
10 lis 16:12
Osmol: r=−3 stad to 3
10 lis 16:22
Nienor: r= −3=an+1−an=a6−a5
10 lis 16:33