Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe, a dla jakich prostopa
aneta: Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe, a dla jakich prostopadłe?
a)mx+(m−1)y=3, (m−1)x+(m+2)y=7
b)x+(m2−1)y=5, (m+1)x−(m−1)y=2
11 lis 16:41
dero2005:
a)
mx + (m−1)y = 3 (m−1)x + (m+2)y = 7
(m−1)y = −mx + 3 (m+2)y = −(m−1)x + 7
| | −m | | 3 | | −(m−1) | | 7 | |
y = |
| x + |
| y = |
| x + |
|
|
| | m−1 | | m−1 | | m+2 | | m+2 | |
m−1 ≠ 0 m+2≠0
m ≠ 1 m ≠ −2
równoległe, gdy
prostopadłe, gdy
m
2 = 1
m
1 = 1 → odrzucamy
m
2 = −1
przykład b podobnie
11 lis 17:04