Wykonaj działanie
dropsik: (2+i*
√12)
5
zaznaczam sobie to jako z
|z|=4
60 stopni i −60..
i nie wiem jak wyliczyć φ..
w odpowiedziach wygląd ana to, że φ wyjdzie −60 stopni
ale czemu minus?
wychodzi 4 ćwiartka
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak w takich przypadkach wyciągać argument? Jakoś nie mogę tego
ogarnąć.
Z góry dziękuję
11 lis 00:34
Trivial:
| | π | |
Policz 2π− |
| i się przekonasz.  |
| | 3 | |
11 lis 10:52
AS: Podaję odpowiedź
512*(1 − i √3)
11 lis 11:28
AS: Dlaczego sin φ = −π/3.
Prawidłowo: sin φ = √12/4 = √3/2 , cos φ = 2/4 = 1/2 ⇒ φ = π/3
W Twoim zapisie jest błąd − nie może być sin φ = ... = −π/3 , tylko φ = −π/3
11 lis 12:31