Oblicz trzecią współrzędną trójkąta(liczby zespolone)
Lukashem: Cześć. Rozmyślam na zadaniem poniżej i rozmyślam, ale nie mogę znaleźć punktu zaczepienia ; )
Ktoś pomoże ? ukierunkuje ? Kombinuje z wektorami, ale bez skutku.
Niech dwa wierzchołki trójkata równobocznego odpowiadają liczbom zespolonym z1 = 1
oraz z2 = 2 + i. Wyznaczy współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.
Pozdrawiam
11 lis 15:32
Rivi: A nie można tego zrobić tak jakby to był normalny układ XY? Tzn środek odcinka z
1z
2, prosta
prostopadła do tego, i odległość tej prostej prostej od punktu z
1 i z
2 = długości odcinka
z
1z
2, wyznaczyć współrzędne, przekształcić na liczby zespolone

Dwa rozwiązania będą.
11 lis 15:52
Lukashem: Jasne, że tak można. Tylko ciekaw jestem czy da się to zrobić w bardziej "zespolony" sposób.
11 lis 16:42