dzielnie wielomianow
kamil1: Z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x4 + x3 −x −1 otrzymano resztę
R(x) = x3 +x2 +x+1 . Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian .Q(x) =
x2 −1
11 lis 13:21
Aga: W(x) można zapisać
W(x) =I(x) *P(x)+R(x),
gdzie I(x) to iloraz
W(x)=Q(x)K(x)+R1(x)
R1(x)=?
R1(x)=ax+b
P(x)=x4+x3−x−1=(x−1)(x+1)(x2+x+1)
R(x)=x3+x2+x+1=(x+1)(x2+1)
Q(x)=(x−1)(x+1)
Wykonaj podstawienia
Potem oblicz ile wynosi W(−1) i W(1)
i rozwiąż układ równań z niewiadomą a i b.
11 lis 13:42
kamil1: jakie podstawienia mam wykonać? :<
11 lis 13:49
Aga: Najpierw do pierwszych dwóch wzorów za P(x), R(x), Q(x) i R1(x), podstaw to co Ci poniżej
przekształciłam
Zapisz co otrzymałeś?
11 lis 13:55
kamil1: W(x)= I(x) * (x−1)(x+1)(x2+x+1) + (x+1)(x2+1)
W(x) = (x−1)(x+1)K(x) +ax+b
czy tak to ma być?
11 lis 14:00
Aga: Tak, teraz policz z pierwszego i drugiego równania ile wynosi W(1) i W(−1)
11 lis 14:03
kamil1: pierwsze:
W(1) = (1+1)(1+1) = 4
W(−1) = 0
drugie:
W(1) = a + b
W(−1) = −a+b
11 lis 14:07
kamil1: odpowiedzią jest R(x) = 2x +2?
11 lis 14:13
Aga: Teraz masz układ
a+b=4
−a+b=0
Rozwiąż i podstaw za a i b do R1(x) i masz odp.
11 lis 14:14