matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Kasia:
Zadanko
Jeżeli sin α = trzy piate to wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych.
11 lis 10:27
kachamacha:
x
2
+3
2
=5
2
x=4 i wyznacz teraz pozostałe funkcje
11 lis 10:31
krystek:
3
sinα=
5
a
Dwa sposoby : rysujesz Δ prostokatny i sinα=
gdzie a to przyprostokątna leżąca na
c
przeciw kąta α ma 3 c przeciwprostokatna ma dł 5 wyliczasz b− druga przyprostokątną . lub Wzór jedynkowy sin
2
α+cos
2
α=1 podst i wyliczasz cosα
11 lis 10:35