graficzna
oba równania przekształcamy w funkcję:
1) x+y=4 2) 2x−2y= −4
y= −x +4 −2y= −4−2x /:(−2)
y= x+2
rysujemy obie funkcje w układzie współrzędnych, aby to zrobić potrzebujemy do każdej z funkcji
dwa punkty. Obliczymy je podstawiając do wzoru za x wybraną liczbę i obliczając na jego
podstawie y. Będą to współrzędne punktu.
Np do I funkcji otrzymamy punkty (2;2) (3;1)
do II (1;3) (2;4)
rysunek przedstawia obie funkcje liniowe, z rysunku odczytujemy, że rozwiązaniem równania,
czyli częścią wspólną obu funkcji jest punkt (1;3)
oznacza to, że
x=1
y=3
x+y=4 (*2)
2x−2y=−4
2x+2y=8 dodajemy stronami
4x=4; x=1 i y=4−1=3
graficznie: punkty przecięcia z Oxy (wstawiamy 0 za x i y do równań:
x1=4;y1=4
x2=−2; y2=2
| Wx | ||
x = | = 1 | |
| W |
| Wy | ||
y = | = 3 | |
| W |