czy pomoze ktos rozwiazac to od podstaw i wytlumaczy?
zalamana :((: promien okregu OPISANEGO na trojkacie rownobocznym wynosi 3cm. oblicz pole tego trojkata.
RYSUNEK
10 lis 15:41
asia: Promień stanowi 2/3 wysokości trójkąta równobocznego
i H=a*pieriwstek z 3 przez 2 − a to bok trójkąta, pole=a kwadrat razy pierwiastek z3przez 4
10 lis 15:47
asia:
10 lis 15:48
asia:

Promień koła opisanego stanowi 2/3 wysokości trójkąta równobocznego
i H=a*pieriwstek z 3 przez 2 − a to bok trójkąta, pole=a kwadrat razy pierwiastek z3przez 4
trochę mi nie wyszedł rysunek−krzywo
10 lis 15:52
Nienor: | | 2 | |
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym [i tylko na takim] jest równy |
| h, |
| | 3 | |
czyli wysokości tego trójkąta. Istnieje wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
| | a√3 | |
h= |
| , a to bok trójkąta. Mamy więc: |
| | 2 | |
| | a2√3 | |
Jest też wzór na pole trójkąta równobocznego P= |
| . Podstawiamy otrzymane a i |
| | 4 | |
otrzymujemy
10 lis 15:52
Osmol: czy a=3
√3
10 lis 15:56
Osmol: 9=a
√3
3
√3=a .......
10 lis 16:06
zalamana :((: a moge prosic wszytsjkie obliczenia od poczatku do konca z wzorami zebym moglas to zadane
przepisac, dostalam to na zaliczenie do oddania wiec w sumie nie musze tego az tak rozumiec
10 lis 16:06
Bogdan:
| | a | |
R = |
| /*√3 ⇒ a = R√3 ⇒ a2 = 3R2 |
| | √3 | |
| | 1 | | 3 | |
Pole trójkąta P = |
| a2√3 = |
| R2√3 |
| | 4 | | 4 | |
10 lis 16:08
zalamana :((: nie kumam
10 lis 16:28
Osmol: podstaw tylko do wzoru na pole a=3
√3 wczesniejsze zapisy podane wyzej u mnie pole powinno
10 lis 16:49
zalamana:((: ja w ogole nie ogarniam pierwiastkow ani tego wsyztskiego:
10 lis 16:52
Osmol: | | (3√3)2 *√3 | | 27√3 | | a2√3 | |
P= |
| = |
| a wzor na pole to P= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
10 lis 17:02
zalamana :((: moglbys mi to zadanie napisac od pocatku do konca od a do zet

bede niezmiernie wdzieczna
10 lis 17:04
Osmol: | | 2 | |
dlugo znaczki pisac napisz ze:: promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym to |
| |
| | 3 | |
| | a√3 | |
jego wysokosci zas h= |
| |
| | 2 | |
wiadomo ze R=3 (R−promien okregu opisanego) to na mocy powyzszych faktow:
(i przepisujesz to co napisalem o 16.06) masz wyliczone a i potem przepisz to o 17.02 i to cale
zadanie
10 lis 17:10
załamana :((: jejku dziękuje Ci ślicznie

naprawde
10 lis 17:13