rozwiazac rownanie
koka: rozwiazac rownanie. kto pomoze? ale z calym rozpisaniem 9x−2*3x+1=0
11 lis 10:02
krystek: 9x=(32)x i podstaw 3x=t
11 lis 10:13
natalia: 9x−2*3x+1=0 możesz też zapisać jako, że 9=32:
32x −2*3x+1=0, a to ze wzóru skróconego mnożenia:
(3x−1)2=0, czyli:
3x−1=0
3x=1,
3x=30
zatem x=0
11 lis 10:16
koka: dziękuje
11 lis 10:21
krystek: @natalia, super ,tylko uczniowie nie zawsze zauwaza.
A tak maja
t2−2t+1=0
i tu już łatwiej (t−1)2=0
lub Δ=22−4*1*1=0 i t1=t2 i mamy to samo (t−t1)2=0 każdy sposób dobry.
11 lis 10:25