Prosze o rozwiązanie, jest to materiał 3 klasa liceum
Lucas6274: Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A − wylosowano dokładnie jednego króla
B − wylosowano co najwyżej jednego króla
C − wylosowano co najmniej jednego króla
D − wylosowano co najmniej trzy damy
E − wylosowano dokładnie dwa asy i nie wylosowano dziewiątki
11 lis 15:50
Rivi: A:
wszystkich możliwych kombinacji mamy 52*51*50*49
króla możemy wylosować jednego, więc 48*47*46*4 = liczba kombinacji trzech kart, bez królów *4
− liczba królów)
| | 48*47*46*4 | |
p= |
| |
| | 52*51*50*49 | |
dalej +/− podobnie...
11 lis 16:14
aa: kolejność nie jest istotna więc korzystamy z kombinacji więc wydaje mi się Rivi że robisz
błędy
11 lis 16:23
aa: | | | | 52! | | 49*50*51*52 | |
Ω=C452= | = |
| = |
| |
| | | 4!*48! | | 2*3*4 | |
11 lis 16:25
aa: A
C14 * C348 itd
11 lis 16:26
Rivi: aa: to nie ma znaczenia. Zarówno w wyrażeniu 52*51*50*49 w mianowniku byłoby 4!, jak i w
48*47*46*4 w mianowniku byłoby 4!, więc w końcowym p(x) by się one skróciły... Można
rozpatrywać i tak "bardziej poprawnie" i tak ja ja "skrótowo"
11 lis 16:34
aa: nie wydaje mi się
11 lis 16:39
aa: to prawda że się skróci ale ostatecznie przestrzeń zdarzeń będzie źle obliczona
11 lis 16:45