eve: 1. Liczba a jest rozwiązaniem (2−x)²−√5=(x−1)(x−5), zaś liczba b jest rozwiązaniem rownania
x√5=x+2. Sprawdź czy liczba a i b są równe. 2.Funkcja f określona jest wzorem
f(x)=−3(x+3)(x−2): a)Wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
b) Znajdz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 12 c) Podaj przedziały
monotoniczności funkcji f.
11 lis 14:59
krystek: @eve popatrz na uwagi w poprzednim poscie.
1 rozwiąz obydwa równania:
4−4x−x2−√5=x2−1x−5x+5 i dokończ
x√5−x=2
x(√5−1)=2 i dokończ.
11 lis 15:05
eve: w tamtym poscie ktoś się za mnie podszywał...
11 lis 15:09
Nienor: 2. a f(x)≥0
b 12=−3(x+3)(x−2)
c liczysz p wierzchołka, a że ma ramiona w dół to od (−∞,p) rośnie, a od (p;+∞) maleje.
11 lis 15:11
krystek: ale masz teraz rozwiazac te dwa równania dokończyć je czyli wyliczyć x.
11 lis 15:11