tożsamość
Aga: Sprawdź tożsamość
1/cosα − cosα = sinα tg α
Znam wzór jedynki trygonometrycznej i pozostałych ale nie umiem ich stosować. Proszę o
wytłumaczenie
10 lis 17:46
Nienor: to matura podstawowa?
| 1 | | sinα | |
| −cosα=sinα |
| / cosα |
| cosα | | cosα | |
1−cos
2α=sin
2α
sin
2α=sin
2α
10 lis 17:49
Aga: 2LO matematyka poziom podstawowy
a taki przykład:
1/(1+sinα)(1−sinα)=tg2α+1 ?
10 lis 17:52
Nienor: (1+sinα)(1−sinα)=1−sin
2α=cos
α
| | sin2α | | cos2α | | sin2α+cos2α | | 1 | |
P= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cos2α | | cosα | | cosα | | cos2α | |
L=P
10 lis 17:56
sushi_ gg6397228:
wymnoz nawiasy po lewej stronie + jedynka trygonometryczna
prawa strona −−> wspolny mianownik + jedynka trygonometryczna
10 lis 17:56
Nienor: Acha tam w pierwszej linijce ma być cos2α zamiast cosα
10 lis 17:57
Aga: Dziękuję

Ale nie rozumiem tej prawej strony dlaczego 1 to cos
2α/cosα?
10 lis 18:02
Nienor: | | cos2α | |
Mea culpa tam ma być |
| . Cały czas w mianowniku ma być cos2α |
| | cos2α | |
10 lis 18:10
Aga: Aha dziękuję

A mam taki przykład, ktrórego do końca nie rozumiem:
1+ctgα=sinα+cosα/sinα i rozwiązanie:
L=1+ctgα=1+cosα/sinα=sinα+cosα/sinα
I nie rozumiem dlaczego z 1+cosα/sinα nagle powstaje sinα+cosα/sinα?
10 lis 18:16
Makaron: 1 + cosαsinα czy 1 + cosαsinα
10 lis 18:27
Aga: To pierwsze
10 lis 18:30
Makaron: 1 + cosαsinα = sinαsinα + cosαsinα = sinα + cosαsinα
10 lis 18:36
Aga: Aha czyli zamieniam 1 na sinα/sinα żeby mieć wspólny mianownik z sinα+cosα/sinα?
Zawsze tak robię? A jakbym miała wspólny cosα to 1 zamieniałabym na cosα/cosα?
10 lis 18:38
Makaron: Tak
10 lis 18:40
Aga: Aha a czy to zrobiłam dobrze:
(tgα−1)(ctgα+1)=tgα−ctgα
L=(sinα/cosα−1)(cosα/sinα+1)=sinαcosα/cosαsinα−1=1−1=0
P=tgα−ctgα=0
Tak?
10 lis 18:47
Makaron: tgα − ctgα = 0 − skąd to wzięłaś?
L = (tgα − 1)(ctgα +1) = tgαctgα + tgα − ctgα − 1 = 1 + tgα − ctgα − 1 = tgα − ctgα = P
10 lis 18:53
Nienor: tgα−ctgα=0? Dlaczego?
Ja bym to zrobiła tak:
| | 1 | | 1 | |
L=(tgα−1)(ctgα+1)=(tgα−1)( |
| +1)= 1− |
| + tgα−1=−ctgα+tgα=tgα−ctgα |
| | tgα | | tgα | |
L=P
10 lis 18:56
Aga: Myślałam, że jeżeli tgα+ctgα=1 to jak je odejmę będzie 0, pomyliło mi się to tgα*ctgα=1 mój
błąd. Już rozumiem, dziękuję za oba rozwiązania

Mam jeszcze cztery przykłady:
Przedstaw w prostszej postaci (wiem, że ma wyjść 1 i wyszło ale nie wiem czy dobre obliczenia):
1. sinαcosα(tgα+ctgα)=sinαcosα(sinα/cosα+cosα/sinα)=sin
2αcosα/cosα+sinαcos^
2α/sinα=sin
2+cos
2α=1 ?
10 lis 19:20