?
zaq: dlaczego wyrażenie y = − 2010x2 − (3 + x)2 jest stale ujemne?
9 lis 17:40
Aga: Doprowadź do najprostszej postaci , jeśli Δ<0
to parabola ramionami skierowana do dołu bez miejsc zerowych cała znajduje się pod osią x ,
czyli przyjmuje tylko wartości ujemne.
9 lis 17:57
zaq: ok,dzieki
9 lis 18:15
Bogdan:
Po co doprowadzać do innej postaci i zajmować sięΔ?
Ujemność tego wyrażenia dla x∊R jest widoczna w jego zapisie.
Czy suma wyrażeń: −2010x2 i −(3 + x)2 może być dodatnia lub równa zero?
9 lis 18:33
Eta:
9 lis 18:52
Aga: Bogdanie jak zawsze masz rację,tylko ,że nie patrzyłam na to , jako na szczególny przypadek,
Jak będę rozwiązywać zadania , pewnie nabiorę wprawy jak Ty.
10 lis 01:23
ICSP: y = −2010x
2 − (3 + x)
2 = −(2010x
2 + (3+x)
2)
dla x = i
−(2010i
2 + (3+i)
2) = 2010 + 9 + 6i − 1 = 2018 + 6i
hahaha nie jest ujemne
10 lis 01:27
Osmol: y = −2011x2− 6x− 9 niezależnie od x to wyrażenie bedzie ujemne bo 2011 jest ostro wieksze od
6, a to z kolei jest poparte tym ze przy 2011 jest x2 −> czyli zawsze dodatnie tak wiec
−2011x2 bedzie zawsze ujemne itd..
10 lis 01:57
Aga: Jeśli się dobrze orientuję, to w zbiorze liczb zespolonych nie używa się pojęcia liczby
ujemnej.
10 lis 08:47